VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika11/03/2020

RASPRAVA O PRAVOSUĐU BiH OKONČANA NIZOM KRITIKA

 

SARAJEVO, 11. MARTA /SRNA/ - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o stanju u pravosuđu u BiH, a i posljednje diskusije poslanika protekle su u kritikama na rad Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH /VSTS/ i Tužilaštva BiH.

 

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu BiH Branislav Borenović uputio je oštre krtike na račun pravosudnih institucija i na nivou BiH i u Republici Srpskoj.

"Govoriću danas o onome od čega političari bježe", rekao je Borenović na tematskoj sjednici Predstavničkog doma, posvećenoj stanju u pravosuđu u BiH.

On je kritikovao selektivni pristup ključnih pravosudnih institucija na nivou BiH u procesima koji se tiču krivičnog djela ratnog zločina, a na štetu pripadnika srpskog naroda.

Kao primjer, Borenović je naveo slučaj Dušana Jankovića koji je nevin, ali, ipak, drakonski kažnjen za navodni ratni zločin na Korićanskim stijenama, a podsjetio je i na nerazjašnjeno stradnje Davida Dragićevića u Banjaluci, za šta je kritike uputio nadležnim institucijama Republike Srpske.

Šef Srpskog kluba Nenad Stevandić ocijenio je da današnji tok rasprave ne vodi ka tome da se stvore uslovi da pravosuđe u BiH radi nezavisno i profesionalno, nego da se pojača politički uticaj na Sud i Tužilaštvo BiH.

On je ukazao da je sa problemima, osim pravosuđa, suočen i bezbjedno-obavještajni sektor, te istakao da se o svim danas otvorenim pitanjima u Predstavničkom domu mora razgovarati na mnogo ozbiljiji sveobuhvatniji način.

Stevandić je, takođe, kritikovao "selektivnu pravdu" i "debalans u kriterijumima sudova i tužilaštava" u BiH, na štetu Srba.

"Moramo da budemo objektivni, jer ovo je zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda", rekao je Stevandić.

Poslanik SDS-a Dragan Mektić ponovio je stav da je pravosuđe u BiH i dalje "pod strašnim političkim uticajem", a da je uloga parlamenta BiH da ih oslobodi tog bremena.

On je podsjetio da je "zaradio optužnicu" jer je tvrdio da je pravosuđe u BiH u katastrofalnom stanju, korumpirano, neefikasno i pod političkim uticajem.

"Zašto, gospodo, ne prihvatate moralnu odgovornost? Zašto prijetite meni kao poslaniku? Zašto ne ispitujete validnost diploma državnih službenika?", pitao je Mektić ključne nosioce pravosudnih institucija u BiH.

Poslanik SNSD-a Sanja Vulić smatra da je potrebno da bude formirana disciplinska kancelarija i disciplinski tužilac, s ciljem poboljšanja rada pravosudnog sistema u BiH.

Prema njenim riječima, moraju biti spriječeni svi pokušaji politikantstva u ovom domenu.

"Možete li raditi po zakonu? Da li poslanici vrše pritisak na vaš rad? Prikrivate li ratne zločine?", upitala je, između ostalog, Vulićeva čelnike VSTS BiH, Suda i Tužilaštva BiH.

Poslanik SDP-a Nermin Nikšić smatra da bi uspjeh bio da se sinergijom zakonodavne, izvršne i sudske vlasti dođe do uspostavljanja vrhovnog suda BiH, a poslanik SDA Alma Čolo smatra da je procesuiranje korupcije neefikasno.

Prema njenim riječima, puno je pred TV kamerama bilo hapšenja lica koji su kasnije pravosnažno oslobođena.

Ona je zatražila da budu procesuirani svi od počinilaca ubistva do visokih slučajeva korupcije.

Safet Softić /SDA/ ističe da podržava pristup da se današnja rasprava iskoristi za dobrobit građana, s obzirom na značaj efikasnog funkcionisanja pravosuđa.

"Moje razumijevanje današnje sjednice jeste da se sudska, zakonodavna i izvršna vlast naslanjaju jednu na drugu", rekao je Softić, ukazujući na anomalije pri izboru ljudi na pravosudne funkcije.

Softić je kritikovao činjenicu da ministar pravde u Savjetu ministara Josip Grubeša ne prisustvuje današnjem zasjedanju.

Samostalni poslanik Damir Arnaut smatra da istražna komisija za ocjenu rada pravosuđa u BiH, koju je formirao Predstavnički dom, treba da profesionalno i multidisciplinarno obavi zadatak, a ovaj stav podržao je i Borenović.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto /HDZ/ podsjetila je da Ustav BiH ne poznaje pravosudne institucije na nivou BiH, već je zakone o njima donio visoki predstavnik.

Ona je, takođe, potvrdila svoje nezadovoljstvo radom pravosudnih institucija u BiH i nepovjerenje građana prema njima.

Prema njenim riječima, pravosuđe BiH suočeno je sa dugotrajnim sudskim procesima, velikim brojem neriješenih predmeta ratnih zločina, različitim sudskim aršinima i selektivnim pristupom određenim predmetima, neravnopravnom nacionalnom zastupljenošću nosilaca pravosudnih funkcija.

Ona smatra da ciljevi reforme pravosuđa u BiH nisu ispunjeni.

"Uprkos svemu rečenom, mislim da u pravosudnim institucijama u BiH još ima veliki broj profesionalaca koji rade savjesno i moralno, i u duhu pravne države i vladavine prava", rekla je Krišto.

Ona je dodala da je neophodna izmjena Zakona o VSTS-u BiH.

Završne riječi nakon rasprave iznijeli su predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Tegeltija je zahvalio poslanicima za fer i korektnu raspravu, ali je i replicirao svima koji su neargumentovano kritikovali rad VSTS-a i njega lično, pri čemu je izdvojio poslanika SDP-a Sašu Magazinovića, a pomenuo je i diskusije Šemsudina Mehmedovića /SDA/, Mirjane Marinković-Lepić /Naša stranka/, Zukana Heleza /SDP/ i drugih poslanika koji su učestvovali u raspravi.

Debevec je ukazao na neke "neuralgične tačke" koje uočio tokom diskusije, i precizirao da nisu tačne primjedbe o neravnopravnoj nacionalnoj zastupljenosti u određenim predmetima, kao i o različitim sudskim aršinima.

Tadićeva je rekla da su u redu kritike poslanika na račun rada Tužilaštva BiH, i dodala da se to, ipak, ne može odnositi na procesuiranje predmeta ratnih zločina.

"Mi u Tužilaštvu BiH radimo po Ustavu i zakonima BiH i nećemo podleći nikakvim pritiscima", poručila je Tadićeva.

Ona nije željela da komentariše pojedinačne sudske predmete o kojima su govorili poslanici, ali je rekla da nije u redu da na račun nekih nerazjašnjenih ubistava i žalosti porodica ubijenih pojedini poslanici ubiraju političke poene.

Tadićeva je dodala da 58 tužilaca treba da procesuira još oko 6.000 slučajeva.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić zaključio je raspravu i dao pauzu za ručak i konsultacije poslanika, nakon čega bi, oko 17.00 časova, trebalo da bude nastavljen rad tematske sjednice usvajanjem zaključaka o stanju u pravosuđu BiH.

Po okončanju ove sjednice očekuje se početak redovne, 7. sjednice ovog doma.
/nastaviće se/ob/nč/žd/dad