VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika11/03/2020

POČELA REDOVNA SJEDNICA

 

SARAJEVO, 11. MARTA /SRNA/ - U Sarajevu je počela redovna sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH.

 

Na dnevnom redu su izvještaji Kolegijuma ovog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti za tačke dnevnog reda sjednice ovog doma održane 26. februara, kada nije postojala entitetska većina glasova iz Republike Srpske za najveći dio razmatranih tačaka.

Na usaglašavanje Kolegijumu upućeno je i nekoliko odluka i poslaničkih inicijativa, kao i povjerljivi materijali.

Poslanici bi trebalo da razmotre i poslaničku inicijativu Edite Đapo za održavanje hitnog sastanka sa nadležnim institucijama na nivou BiH i entiteta da bi status djece povratnika iz Sirije što prije bio riješen, odnosno kako bi ta djeca mogla biti upisana u matične knjige i dobiti državljanstvo BiH.

S dnevnog reda sjednice skinuta je inicijativa samostalnog poslanika Damira Arnauta za izmjene i dopune Pravilnika o međunarodnim aktivnostima Parlamentarne skupštine BiH, kao i zajednička inicijativa Predraga Kojovića, Aide Baručije i Mirjane Marinković Lepić za izmjenu Pravilnika o korištenju telefona u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer Zajednička komisija za administrativne poslove nije dostavila mišljenje.

Na zahtjev Komisije za finansije i budžet s dnevnog reda je skinuta i poslanička inicijativa Šemsudina Mehmedovića /SDA/ kojom je tražio izmjene odluke zajedničke komisije za administrativne poslove u smislu da se poslanicima Predstavničkog doma parlamenta BiH obustave isplate plata za svaki mjesec u kojem ne bude održana bar jedna sjednica tog doma, kao i svim poslanicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju bar jednom zasjedanju. /nastaviće se/nč/ob/dad