VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija12/03/2020

POKRIVENOST UVOZA IZVOZOM I DALJE VISOKA - 246 ODSTO

 

SARAJEVO, 12. MARTA /SRNA/ - Sektor ljekovitog bilja, šumskih plodova i meda BiH prošle godine ostvario je izvoz u vrijednosti od 41 milion KM, što je više za četiri odsto nego 2018. godine, dok je zabilježen blagi pad uvoza koji je lani iznosio 16 miliona KM, navodi se u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH i Farma dva projekta koji sprovode USAID i Švedska.

 

U analizi se navodi da izvoz ovog sektora u posljednjih pet godina bilježi rast od 42 odsto, tako da je pokrivenost uvoza izvozom prošle godine i dalje visoka i iznosi 246 odsto.

"Izvoz je realizovan u 46 zemalja svijeta, a dominira tržište EU, gdje se mjesečno izveze oko tri miliona KM. U strukturi razmjene na obje strane dominiraju samonikle gljive, kojih je u prošloj godini izvezeno 22,7 miliona KM, što je oko 56 odsto ukupnog izvoza. Najviše su se izvozile suve gljive, a ključna tržišta su Švajcarska i Italija, gdje BiH mjesečno izveze u vrijednosti od milion KM", ističe se u analizi.

Druga najznačajnija kategorija u izvozu su eterična ulja, kojih je prošle godine izvezeno u vrijednosti od šest miliona KM.

"Iako je vrijednosno zabilježen pad izvoza od 18 odsto, količinski je zabilježen rast od 14 odsto, odnosno sa 36 na 41 tonu. Na ovakva kretanja uticalo je smanjenje cijene ulja od smilja na svjetskom tržištu, koje je najznačajniji izvozni artikal u ovoj kategoriji", navodi se u analizi i dodaje da je prosječna izvozna cijena ulja po kilogramu pala sa 236 KM, koliko je iznosila u 2016. godini na 145 KM u prošloj godini.

U analizi se ističe da se izvoznici eteričnih ulja mogu pohvaliti da su vlastitom upornošću i izlaganjem na vodećim međunarodnim sajmovima uspjeli plasirati svoje proizvode na čak 37 tržišta širom svijeta.

U pet vodećih tržišta spadaju Francuska, Belgija, Hrvatska, SAD i Slovenija, ali su eterična ulja iz BiH stigla i do Vijetnama, Meksika, Kanade i Australije.

Od ostalih proizvoda u ovoj kategoriji u analizi se navodi med, kod kojeg se bilji rast izvoza sa devet na 23 tone, odnosno sa 167.000 KM na 367.000 KM.

"Iako se tradicionalno oko 90 odsto potreba zadovoljava iz domaće proizvodnje, med u spoljnoj trgovini bilježi deficit od 2,2 miliona KM, te analiza pokazuje da na jedan kilogram meda izvezenog iz BiH uveze 14,5 kilograma meda", ističe se u analizi.

Prosječna cijena izvezenog meda iznosi nešto više od 16 KM, dok je prosječna cijena uvezenog meda manja od osam KM.

Najniža zabilježena cijena uvezenog meda iznosila je svega 4,37 KM po kilogramu, a stigao je iz Srbije, dok BiH najviše izvozi meda u zemlje Bliskog istoka, primarno na tržište Saudijske Arabije.