VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika12/03/2020

IZBACIO BISTE, A SADA BI DESNIČARI DA IZBACE NjEGA

 

ZAGREB, 12. MARTA /SRNA/ - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izložen je žestokim verbalnim napadima desnice zato što je iz svoje rezidencije uklonio biste Alojzija Stepinca, Stjepana Radića, Ante Starčevića i Franje Tuđmana.

 

Predsjednik stranke DESNO Anto Đapić, nekadašnji pravaš i simpatizer ustaške Nezavisne Države Hrvatske, smatra da Milanović "ne poštuje hrvatski narod".

On opravdava uklanjanje biste Josipa Broza Tita, koju je iz kabineta izbacila nekadašnji predsjenik Kolinda Grabar Kitarović, jer je, kako navodi, Broz "bio uljez" i "negacija hrvatske državnosti".

Milanović je, prema Đapiću, "nekulturan", a veliki broj desnih portala i kolumnista optužuje ga da je privatizovao predsjednički kabinet i da je suviše lijevo orijentisan.

"Maks portal", jedan od čitanijih desnih portala, navodi da su izbačene ličnosti "hrvatski brend", te da Milanović kvari "vizuelanu simboliku" u predsjedničkom kabinetu.

Alojzije Stepinac je kontroverzni hrvatski nadbiskup iz doba ustaške vlasti koji nikada nije javno ustao u zaštitu pravoslavnih Srba u Hrvatskoj i osoba koja je otvoreno podržavala Antu Pavelića i njegove zločince.

Stjepan Radić i Ante Starčević smatraju se ideolozima obračuna sa Srbima u Hrvatskoj, dok je Franjo Tuđman za desničare osoba koja je "riješila srpsko pitanje".