VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija12/03/2020

ZA MJESEC DANA ODZIV OSIGURANIKA ZADOVOLJAVAJUĆI

 

BIJELJINA, 12. MARTA /SRNA/ - U poslovnice Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske obratilo se 610 ili 9,8 odsto od 6.221 osiguranika koji u toku 2020. godine ispunjavaju uslove za sticanje prava na starosnu penziju, a kojima je Fond uputio poziv radi kompletiranja neophodne dokumentacije.

 

Fond PIO Srpske obavijestio je prije mjesec dana osiguranike o potrebi kompletiranja dokumentacije neophodne za rješavanje o pravu na penziju i odziv ocjenjuje zadovoljavajućim, saopšteno je iz Fonda.

U saopštenju se navodi da se u Filijali Banjaluka pozivu odazvao 161 osiguranik ili 7,93 odsto, u Filijali Bijeljina 146 osiguranika ili 11 odsto od ukupnog broja.

"U Filijali Doboj na ovo obavještenje Fonda odazvala su se 63 osiguranika ili 7,62 odsto, u Filijali Prijedor njih 87 ili 13,92 odsto, u Filijala Istočno Sarajevo 67 ili 8,31 odsto, a u Filijali Trebinje 86 osiguranika ili 20,52 odsto", dodali su iz Fonda PIO Srpske.

S obzirom na to da je od poziva osiguranicima prošlo samo mjesec dana, u Fondu PIO Srpske očekuju da će odziv osiguranika za kompletiranje dokumentacije i podataka iz Matične evidencije i u toku narednih mjeseci biti nastavljen, te da će prevazići odziv iz ranijih godina, kada nije iznosio više od 15 do 20 odsto.

Uslovi pod kojima osiguranik u 2020. godini može ostvariti pravo na starosnu penziju za žene su 65 godina života i 15 godina staža osiguranja, 58 godina i 4 mjeseca života i 40 godina penzijskog staža, te 56 godina i četiri mjeseca života i 35 godina staža osiguranja.

Muškarci treba da ispunjavaju 65 godina života i 15 godina staža osiguranja ili 58 godina i četiri mjeseca života i 40 godina penzijskog staža.

Cilj prikupljanja nedostajuće dokumentacije jeste brzo i efikasno postupanje Fonda, nakon podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

Blagovremeno kompletiranje dokumentacije omogućiće ostvarivanje prava u roku od sedam do 15 dana, što je znatno kraće od zakonskog roka od dva mjeseca, ističe se u saopštenju.

Iz Fonda apeluju da se svi osiguranici, koji u ovoj godini stiču uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju, jave u poslovnicu prema mjestu prebivališta kako bi otpočeli proces kompletiranja dokumentacije potrebne za postupak rješavanja o pravu na starosnu penziju, nakon što zahtjev osiguranika bude podnesen.