VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija12/03/2020

VIŠKOVIĆ I TEGELTIJA DA KONTAKTIRAJU VLASTI HRVATSKE

 

BANjALUKA, 12. MARTA /SRNA/ - Privredna komora Republike Srpske je, zbog problema sa protokom robe kroz Hrvatsku usljed pojave korona virusa, danas uputila inicijativu premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću i predsjedavajućem Savjetu ministara Zoranu Tegeltiji da hitno stupe u kontakt sa nadležnim institucijama u Hrvatskoj i omoguće protok robe iz Srpske i Italije kroz tu zemlju.

 

Iz ove komore je saopšteno da je potrebno da Višković i Tegeltija definišu način i uslove pod kojima bi, uz stroge zdravstvene kontrole, bio omogućen prevoz robe iz Italije u Srpsku i obrnuto.

"Napominjemo da ovakvu vrstu zabrane do sada nije uvela nijedna druga zemlja u Evropi", naveli su iz Privredne komore.

Oni predlažu Vladi Srpske i Savjetu ministara da formiraju krizne štabove od predstavnika nadležnih institucija koji bi pratili uticaj ovog virusa na domaću privredu, informisali javnost, te sprovodili mjere u cilju ublažavanja posljedica, a privredi omogućili funkcionisanje uz primjenu maksimalnih mjera zaštite.

"Neophodno je i donošenje mjera, kojima bi preduzećima iz Srpske, koja trpe štetu zbog širenja virusa korona, bilo omogućeno odgađanje plaćanja obaveza prema državi, ali i kredita prema poslovnim bankama, kao i druge mjere koje bi pomogle preduzećima da prevaziđu novonastalu štetu", ponovili su iz Komore.

Oni su podsjetili da je Italija drugi najvažniji spoljnotrgovinski partner Srpske, te da mjera Hrvatske po kojoj je zabranjen ulazak osoba na njenu teritoriju licima koja su u prethodnih 14 dana boravili u Italiji, ugrožava poslovanje cijele privrede i stvara dodatne troškove domaćim preduzećima.