VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 14/03/2020

NEDEFINISANA GRANIČNA NADLEŽNOST UGROŽAVA SRBE OKLACA

 

Imanje farmera Borisa Jankovića od oko dvadeset hektara, kao i imanja ostalih Oklačana, "pocijepala" je zamišljena administrativna linija između Kosova i centralne Srbije.

 

Priredio: Neđeljko ZEJAK

ZUBIN POTOK, 14. MARTA /SRNA/ - Odlučan da o/p/stane u selu Oklace, uz jezero Gazivode, na liniji razdvajanja centralne Srbije i samoproglašenog Kosova, farmer Boris Janković petnaest godina plaća cijenu nedefinisanih nadležnosti vlasti Kosova i Srbije nad teritorijom površine od nekoliko hiljada hektara.

Ovo područje je do izgradnje jezera Gazivode pripadalo opštini Novi Pazar.

Njegovo imanje od oko dvadeset hektara, kao i imanja ostalih Oklačana, "pocijepala" je zamišljena administrativna linija između Kosova i centralne Srbije.

Kuća i manji dio imanja katastarski pripada opštini Zubin Potok, a dio imanja na koji izvodi stoku na ispašu u rejonu planine Mokra Gora pripada opštini Novi Pazar.

Njegovo dvoje djece, kao i ostalih tridesetak učenika iz Oklaca, u kome je do prije dvadesetak godina živjelo više od pet stotina Srba, zvanih planinci, idu u školu u selu, a njihovi roditelji dječiji dodatak i druge prinadležnosti ostvaruju u kosovskoj opštini Zubin Potok.

Nedefinisanost i neodređenost "granične-administrativne linije" između Kosova i centralne Srbije stvorena je gradnjom hidroelektrane Gazivode, koja je odvojila selo Oklace od ostatka opštine Novi Pazar, ugrozila je opstanak planinaca, jer ih odbacuju vlasti i u opštini Zubin Potok i u Novom Pazaru.

"Iako, kao i svi ostali iz Oklaca, posedujem kompletnu personalnu i katastarsku dokumentaciju da se moje domaćinstvo nalazi na teritoriji opštine Zubin Potok u toj opštini, u Kancelariji za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici tvrde da prava mogu i moram ostvarivati u novopazarskoj opštini.

S druge strane novopazarske vlasti tvrde da ta opština nema nadležnost na teritoriji s desne strane jezera Gazivode što nas je sve u Oklacu dovelo na rub propasti", priča Janković Srni.

Nedefinisana teritorijalna pripadnost uslovila je da Janković kao i svi drugi stočari iz ovog sela desetak godina bezuspješno nastoje da "umatiče" stada ovaca i krava, da registruju poljoprivredna gazdinstva i da ispune uslove za subvencije koje im i po kosovskom i po srpskom sistemu pripadaju.

"Otkupio sam dvadeset hektara zemlje kako bih proširio farmu od 30 krava muzara. Izgradio sam objekat za `umatičenje` 500 ovaca ali sam se našao u situaciji da sam uludo `spiskao` gotovinu jer me je nedefinisana nadležnost opštinskih vlasti dovela na rub propasti.

On navodi da je mnogo puta razgovarao u Odjeljenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici, u Ministarstvu Poljoprivrede u Prištini i Beogradu, ali je izuzev odgovora "hitno rešavamo tvoj i slučajeve ostalih meštana Oklaca", sve ostalo na obećanjima.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosmet Zoran Bojović navodi za Srnu da je upoznat o problemu umatičenje stada porodice Janković iz Zubinog Potoka i da će Kancelarija u narednim danima nastojati da Jankovićima pomogne da riješi problem.

Boris Janković živi od svog rada i, kako napominje, ne čeka da mu drugi da hljeb i očekuje samo razumijevanje nadležnih za ovaj problem.

Ukoliko sve ostane samo na obećanjima, i Oklace će ostati bez Srba, pošto je sve više onih koji imanja oslonjena na Mokru Goru prodaju albanskim biznismenima iz Peći i Istoka.