VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 15/03/2020

DAVIDOVIĆ: NAKNADA PORODILJAMA OD 405 KM VEĆ DONIJELA REZULTATE

 

Vlada Srpske kontinuirano sprovodi mjere pronatalitetne politike, ali istovremeno radi na unapređenju postojećih i uvođenju novih mjera s ciljem brojnije, prosperitetnije i naprednije Republike Srpske, rekla je Davidovićeva

 

Priredila: Rajana JAKOVLJEVIĆ

BANjALUKA, 15. MARTA /SRNA/ - Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović izjavila je u intervju Srni da je naknada od 405 KM nezaposlenim porodiljama donijela rezultate, te je po ocjeni javnost i struke, pozitivna, konkretna i efikasna.

"Demografi su ustanovili da je broj novorođene djece nešto veći nego prethodnih godina i tu činjenicu su povezali upravo sa ovom mjerom. Ipak, taj broj još nije dovoljan za obezbjeđenje proste reprodukcije i zato nastavljamo dalje sa Programom demografske obnove", rekla je Davidovićeva.

Ova mjera, podsjetila je ona, odnosi se na sve majke koje su nezaposlene u momentu kada se porode i traje godinu dana za jedno, odnosno 18 mjeseci za blizance i treće dijete.

Davidovićeva je istakla da je Ministarstvo porodice, omladine i sporta više od decenije realizuje Poseban program subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove kojim subvencioniše jedan procentni poen kamatne stope.

"Investiciono razvojna banka je ove godine uvela novu kreditnu liniju za mlade bračne parove do 30 godina, oba supružnika, sa značajno manjom kamatnom stopom od tri odsto, što je uz subvenciju Ministarstva značajna pomoć mladim bračnim parovima. To je nova sistemska mjera pronatalitetne politike", pojasnila je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, drugu novu mjeru uvelo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje je ove godine prvi put u Pravilnik o dodjeli novčanih podsticaja uvrstilo mjeru podrške za rađanje djece na poljoprivrednim gazdinstvima, kojim je definisano da pravo na naknadu u iznosu od 500 KM za svako novorođene dijete imaju samo registrovana poljoprivredna gazdinstva, komercijalna ili nekomercijalna.

"Razmatra se i usvajanje jednog od ponuđenih modela dječijeg dodatka koji je ekspertski tim, koji je okupila predsjednk Republike Srpske, predložio u dokumentu `Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske - analiza stanja i prijedlog mjera`", navela je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, postoji stalni kontakt i sa lokalnim zajednicama čija uloga je izuzetno značajna kada je riječ o mjerama pronatalitetne politike, jer najbolje mogu procijeniti koja mjera bi na njihovom lokalitetu dala najbolje rezultate.

Govoreći o aktivnostima koje Ministarstvo sprovodi na unapređenju mjera za podsticaj rađanja djece i planiranja porodice, ministar je podsjetila da je Savjet za demografsku politiku predložio Vladi Republike Srpske neke nove mjere koje bi mogle biti podsticajne za rađanje djece i planiranje porodice, ali Vlada još nije razmatrala te mjere jer su trenutno svi kapaciteti usmjereni u suočavanje sa virusom korona i prevenciju.

"Ministarstvo, osim subvencija kamatne stope na stambene kredite, obezbjeđuje jednokratnu pomoć u iznosu od 2.000 KM svim trojkama rođenim u Republici Srpskoj", pojasnila je Davidovićeva.

Direktna podrška roditeljima je, navela je ona, i obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za odlične učenike od trećeg do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece, a kao nova mjera uvedeno je i obezbjeđivanje besplatnih udžbenika pobjednicima školskih takmičenja i to će realizovati Ministarstvo prosvjete i kulture.

"Od početka ove godine Vlada Republike Srpske u potpunosti refundira bruto plate porodiljama, što je definisano Zakonom o dječijoj zaštiti. Preko Fonda za dječiju zaštitu svim porodicama se isplaćuje jednokratna novčana pomoć za rođenje trećeg djeteta u iznosu od 600 KM, a četvrtog u iznosu od 450 KM", rekla je Davidovićeva.

"VOLIM SRPSKU" - I U SRPSKOJ SE MOŽE BITI USPJEŠAN

Ona je naglasila da je Ministarstvo pokrenulo i kampanju da bi promovisali istinske porodične vrijednosti i podsjetili na značaj očuvanja porodica i u narednom periodu će i pojačanom medijskom aktivnošću nastojati ovu kampanju približiti građanima.

"Trudićemo se da afirmišemo porodicu, podsjetimo da je ona osnov svega i najvažnije utočište za svakog čovjeka", dodala je ministar porodice, omladine i sporta Srpske.

Davidovićeva je naglasila da planiraju i terenski rad, osluškivaće potrebe građana i truditi se da ih upoznaju sa svim pravima koja su im zakonom zagarantovana, a o kojima možda nisu dovoljno informisani. I to je, kaže ona, jednako važno, jer se pokazalo da, iako se godinama realizuju neki projekte, građani ne znaju za njih sve dok ih se direktno ne tiče.

"Jasno nam je da za formiranje porodice moraju biti ispunjeni određeni uslovi, prvenstveno zaposlenje i rješavanje stambenog pitanja. Željeli smo da pokažemo da se u Republici Srpskoj može živjeti, ostvariti uspjeh, formirati porodica i da ohrabrimo mlade ljude. Zato smo pokrenuli kampanju `Volim Srpsku` u kojoj promovišemo uspješne mlade ljude, koji su ovdje ostvarili uspjeh i žele da grade svoju budućnost u Republici Srpskoj", istakla je Davidovićeva.

Ona je rekla da vlasti Srpske žele da vrate pozitivne uzore i podsjete na modele ponašanja uspješnih mladih ljudi koji treba da budu inspiracija novim generacijama.

Osvrćući se na usklađivanje rada i roditeljstva, Davidovićeva je rekla da uloga lokalnih zajednica i u ovom segmentu jako važna zato što se usklađivanje rada i roditeljstva u najvećoj mjeri odnosi na predškolske ustanove koje su u nadležnosti lokalnih zajednica.

"Lično smatram da je ovaj segment jako važan i potrudiću se u narednom periodu da, u saradnji sa Savezom opština i gradova, intenziviram rad na uvođenju mjera s ciljem usklađivanja rada i roditeljstva", zaključila je Davidovićeva.