VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika13/03/2020

MILUNOVIĆ: OGRANIČITI RAD NEDJELJOM

 

BANjALUKA, 13. MARTA /SRNA/ - Socijalistička partija /SP/ iniciraće donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu koje bi se odnosile na ograničen rad nedjeljom, rekao je predsjednik Regionalnog odbora izborne jedinice jedan SP-a i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

 

"Inicijativu ćemo uputiti svim socijalnim partnerima da se izmijene zakoni koji se bave ovim pitanjem", rekaa je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da se ovim želi omogućiti radnicima da se odmore, sačuvaju zdravlje, ali i da se jača i afirmiše porodica kao stub društva.

"Zakon o radu je definisao kao sedmični odmor 24 časa, dok poslodavac bira kojim će to danom biti", pojasnio je Milunović.

On je dodao da je rad nedjeljom u Srpskoj najviše izražen u trgovini i ugostiteljstvu, gdje je zaposleno oko 45.000 radnika.

"U svojoj inicijativi rukovodićemo se pozitivnim iskustvima zemalja Evrope. Namjera nam je da se ograniči broj radnih sedmica u toku godine ili da se taj dan rada duplo više plaća", naglasio je Milunović.

On je pojasnio da ovu oblast uređuju lokalne zajednice svojim propisima, ali će SP u toku izrade izmjena i dopuna Zakona o radu pokušati da utiče na sve ono što može ograničiti rad nedjeljom.