VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika13/03/2020

NAREDNE SEDMICE IZBOR PREDSJEDNIKA KOMISIJE

 

SARAJEVO, 13. MARTA /SRNA/ - Naredne sedmice trebalo bi da bude održan sastanak članova Centralne izborne komisije /CIK/ BiH kako bi bio izabran predsjednik ove komisije između novoizabranih članova Jovana Kalabe i Vanje Bjelice Prutine jer je dosadašnji predsjednik Branko Petrić smijenjen sa ove pozicije, saznaje Srna u CIK-u.

 

Kalaba i Prutina, koji su izabrani na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, danas su se kratko javili na posao i razgovarali sa ostalim članovima CIK-a.

Petrić je na ovu poziciju izabran 27. septembra 2018. godine, a pošto mandat na ovoj poziciji traje 21 mjesec, predsjednička pozicija pripada Srbima do kraja juna kada će tu poziciju preuzeti neko iz reda bošnjačkog naroda.

Na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH 11. marta smijenjeni su članovi CIK-a Suad Arnautović, Ahmet Šantić, Branko Petrić i Novak Božičković.

Na istoj sjednici reizabrani su novi-stari članovi Arnautović i Šantić, a iz reda srpskog naroda izabrani su novi Jovan Kalaba i Vanja Bjelica Prutina.

Poslanik DF-a Zlatan Begić predložio je za člana CIK-a i jednog kandidata iz reda hrvatskog naroda, ali taj prijeldog nije usvojen jer nije bilo entitetske većine za smijenu Stjepana Mikića.

Izabrani članovi stupili su na funkciju danom izbora.