VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika13/03/2020

DODIK: PODRŠKA POLITICI VLADE SRPSKE U VEZI SA POJAVOM VIRUSA KORONA

 

BANjALUKA, 13. MARTA /SRNA/ - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da Izvršni komitet ove partije podržava politiku Vlade Srpske na planu odnosa prema pojavi virusa korona.

 

"Izvršni komitet smatra da će pandemija virusa na globalnom nivou uticati na ekonomska i privredna kretanja, što će se neminovno odraziti na ekonomiju Srpske u sljedećim segmentima - pad ekonomije, najviše će biti pogođena oblast transporta, turizma i prerađivačke industrije, smanjena likvidnosti, porast nivoa rizičnih kredita i porast kamatnih stopa", rekao je Dodik novinarima nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a.

On je naglasio da Izvršni komitet podržava formiranje Štaba za saradnju sa privredom u okviru kojeg postoji posebno tijelo za komunikaciju.

"Pozivam građane da vjeruju svojim institucijama, jer samo zajedno se možemo izboriti sa ovim virusom. Želimo da skrenemo pažnju građanima da vjeruju nadležnima, da se organizuju i prate uputstva, te poštuju mjere koje se odnose na sprečavanje širenja virusa korona", dodao je Dodik.

On kaže da SNSD očekuje da će Agencija za bankarstvo Republike Srpske uvesti određene mjere koje će dovesti do olakšavanja pozicije preduzeća koja se bave poslovima koji su ugroženi zbog pojave virusa.

"Izvršni komitet podražava mjeru Vlade koja podrazumijeva odgađanje plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30. juna ove godine", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, preduzete akcije, koje se odnose na zatvaranje škola i javnih institucija, treba proširiti na sve ostale javne objekte.

"Potrebno je obezbijediti da posljedice širenja ovog virusa budu zaustavljene i da mjerama koje predlažemo i koje je preduzela i preduzeće Vlada možemo da steknemo kredibiliet i povjerenje stanovništva", naveo je Dodik.

Kada je riječ o radu institucija na nivou BiH, Dodik je rekao da je Izvršni komitet SNSD-a konstatovao da je ugroženo njihovo funkcionisanje upornim protivustavnim djelovanjem SDA što traje u kontinuitetu od zaključenja Dejtonskog sporazuma, a intenzivirano je od izbora 2014. godine.

"Ovaj dio zaključaka se odnosi na situaciju u BiH. Smatramo da ponašanje u Sarajevu SDA, SDS-a i PDP-a predstavlja realizaciju zaključaka SDA. Doveli su do blokade institucija, donošenja veoma rizičnih odluka za Republiku Srpsku i da u tom pogledu je nemoguće kompletirati Savjet ministara, odnosno izabrati ministra za ljudska prava i izbjeglice i zamjenika ministra bezbjednosti", kategoričan je Dodik.

On je podsjetio da je blokiran izbor direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, da u organima Centralne banke BiH postoji organizovan zastoj u odlučivanju što je dovelo do toga da nema Srba u ovoj banci.

"Kada se u obzir uzme i promjena Poslovnika o radu Predstavničkog doma parlamenta BiH, zatim odluka o smjeni predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i posljednja o izboru članova Centralne izborne komisije u čemu su učestvovali SDS i PDP, jasno je da je ovo politika SDA podržana od njenih ekspozitura SDS-a i PDP-a", smatra Dodik.

On je ponovio da se ovdje radi o nepoštivanju odluka Narodne skupštine Republike Srpske i da će zato o svemu biti neophodno obaviti raspravu u Narodnoj skupštni.

"SDA, koristeći podobnost i prilagodljivost SDS-a i PDP-a njenim politikama, ide na eliminaciju bilo kakvih osnova za mogući razgovor. Ovo je politika koja ide za tim da se srpskom i hrvatskom narodu onemogući adekvatno predstavljanje. SDS i PDP nisu adekvati predstavnici srpskog naroda na nivou BiH i sve ovo je besramni dokaz o ponašanju ovih stranaka", rekao je Dodik.

On je napomenuo da SDS i PDP pokušavaju da izbor članova CIK-a BiH predstave kao pobjedu za pravičnost izbornog procesa.

"To govori koliko su jadni. Kada izađe Igor Crnadak /PDP/ i nešto komentariše, onda se vidi da je sve ovo jadno. On je ostavio u Ministarstvu inostranih poslova BiH da od sedam prvih ljudi nema Srba. Zato imamo ozbiljne probleme da pratimo šta rade predstavnici BiH u svijetu i slučajno smo saznali šta je radio Sven Alkalaj, predlažući Harisa Silajdžića za dodjelu Menedilne nagrade", rekao je Dodik.

On kaže da je, nakon što je upitio pismo predstavnicima zemalja koje su u Komitetu jugoistočne Evrope u UN, nema više Silajdžićeve kandidature.

"Zahvaljujući politici Crnatka ne bi ništa o ovome znali. Vjerovatno će se i neke stvari provući neopaženo, o čemu ćemo saznati naknado. Sve što su PDP i SDS ostavili iza sebe je na štetu srpskog naroda i Republike Srpske. Sada mi pokušavamo to da popravimo čega se prepala SDA i želi da vrati SDS i PDP kako bi bila nastavljena loša politika prema Srpskoj. Njihova izdajnička politika je mjerena sa najvećim srpskim izdajama u istoriji i veoma su uporedivi sa onim iz Drugog svjetskog rata i ranije", smatra Dodik.