VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika14/03/2020

SPOLJNI FAKTOR SUŽAVA PROSTOR ZA DIJALOG

 

BANjALUKA, 14. MARTA /SRNA/ - Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov ukazao je da bi nakon četvrt vijeka od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma svi već trebalo da shvate da su tri konstitutivna naroda u BiH jednaka i da je ignorisanje dva naroda o pitanjima koja su za njih od velikog značaja jednako podrivanju samih temelja Dejtona.

 

Ivancov je istakao da je neophodno odustati od uvjerenja da će u slučaju krize neko sa strane riješiti sve kako treba.

"Takav spoljni faktor samo sužava prostor za unutrašnji politički dijalog, a odgovor na krize treba tražiti u dijalogu uz uzajamno poštovanje. Unutrašnji progres je nemoguć ako strane ne slušaju i ne čuju jedna drugu, ne uzimaju u obzir uzajamne interese i ne teže ka traženju kompromisnih rješenja", rekao je Ivancov za "Glas Srpske".

Kada je riječ o Nacrtu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, Ivancov je istakao da to ne bi trebalo da bude problem za bilo koga.

"Činjenica da su taj nacrt predložili predstavnici dva konstitutivna naroda čini tu inicijativu ozbiljnom i naglašava njen značaj. Pozvao bih sve članove parlamenta BiH da se aktivno i konstruktivno uključe u rad da bi bio postignut konsenzus", dodao je Ivancov.

On je podsjetio da Ustav BiH predviđa mogućnost da se, nakon pet godina poslije njegovog stupanja na snagu, revidira postupak imenovanja stranih sudija Ustavnog suda BiH.

"Prošlo je 25 godina. Ako dva naroda smatraju da je došlo vrijeme, ne treba da to dovodimo u pitanje. Ono što bi međunarodna zajednica mogla uraditi u ovoj situaciji je da podrži ovakvu inicijativu. Odbijati je, čak nemajući uvida u nju, potpuno je nekonstruktivno. Naprotiv, ukidanje instituta stranih sudija utemeljeno je u reformi sistema pravosuđa koju preporučuje EU", naveo je Ivancov.

Prema njegovim riječima, odzvonilo je takozvanim bonskim ovlaštenjima i u vezi sa tim nema nikakve dileme.

Na pitanje kako komentariše ocjene da Rusija posredstvom Republike Srpske vrši uticaj na područje BiH, Ivancov je odgovorio da "izgleda da se samo lijeni ne bave razmišljanjima o temi uticaja Rusije u BiH i na Balkanu u cjelini".

"Obrazloženja da mi navodno imamo za cilj destabilizaciju nisu ništa drugo nego banalna izmišljotina. Mi smo jedan od vodećih trgovinskih i ekonomskih partnera i ulazimo u spisak vodećih investitora u BiH. Republika Srpska je naš dragi prijatelj i ne vidim zašto bi to bilo kome smetalo. Suština Dejtona jeste suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet, kao i tri naroda i dva entiteta sa ustavnim nadležnostima", naglasio je ruski ambasador.

Kada je riječ o problemu sa migrantima, Ivancov je naveo da se "migranti kreću ka zapadnoj Evropi, jer su nekada pozvani tamo uz obećanje da će svi biti prihvaćeni, te da im BiH nije cilj".

"Opštepoznato je da održavanje jednog migranta na području EU košta Brisel mnogostruko više od njegovog smještaja u kampu u BiH, ali ta želja da se uštedi predstavlja prijetnju javnoj bezbjednosti u BiH", upozorio je Ivancov.