VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija17/03/2020

OBRENOVIĆ: PROIZVODNI PROGRAM "ALUMINE" NIJE I NE MOŽE BITI OSNOVA ZA NUKLEARNI PROGRAM

 

ZVORNIK, 17. MARTA /SRNA/ - Pomoćnik direktora za tehnička pitanja u zvorničkoj kompaniji "Alumina" Zoran Obrenović istakao je danas da proizvodni program "Alumine" nije i ne može biti nikakva osnova za nuklearni program.

 

Obrenović je naglasio da "Alumina" danas proizvodi nemetaluršku glinicu, zeolite i razne forme aluminijum-hidroksida.

On je naglasio da se nemetalurške glinice koriste u industriji keramike, vatrostalnih materijala, cementnoj industriji i dodao da zeoliti iz "Alumine" nalaze primjenu u deterdžentskoj industriji, zatim kao adsorbensi u hemijskoj indiustriji.

Obrenović je rekao novinarima da se razne forme aluminijum-hidroksida koriste kao punioci u industriji plastike, industriji boja i kao usporivači gorenja u kablovskoj industriji.

"Kompanija `Alumina` danas, kao i Fabrika glinice `Birač` ranije, nikada nije mogla, pa ni danas ne može da proizvodi metalni aluminijum", rekao je Obrenović i napomenuo da "Alumina" može proizvoditi glinicu koja se u posebnim fabrikama može prerađivati do aluminijuma.

On je istakao da kompanija "Alumina" nema pogone elektrolize za proizvodnju aluminijuma i nikada ih nije ni imala.

"`Alumina` danas prodaje male količine glinice uglednoj evropskoj fabrici koja proizvodi aluminijum i koji se uglavnom koristi za izradu raznih dijelova u automobilskoj industriji, zatim za razne metalne konstrukcije, za izradu alumininijsih folija i drugo", rekao je Obrenović.

Obrenović je izrazio žaljenje za iznesene optužbe na račun "Alumine" koje su plod ozbiljnog neznanja, a možda i jednog spekulantskog i politikantskog pristupa.

"Žao nam je što je jedna ovakva izjava nanijela i nanosi štetu `Alumini` koja je ozbiljna kompanija, ne samo u evropskim, nego i svjetskim razmjerama", naglasio je Obrenović.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović tvrdi da se jedna kompanija u Republici Srpskoj "bavi opasnim poslom" i trguje supstancama koje, kako je rekao, mogu biti prijetnja velikim svjetskim silama.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić izjavio je da nije uredu da Šarović govori o nečemu što je bila državna tajna, odbacivši navode da se trgovalo bilo čim što nije aluminij.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je gnusna laž i izmišljotina izjava Šarovića da je zvornička "Alumina" pod istragom zbog povezanosti sa iranskim nuklearnim programom.