VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija18/03/2020

NASTAVAK PODRŠKE MANjIM PROIZVOĐAČIMA KROMPIRA

 

ROGATICA, 18. MARTA /SRNA/ - Opština Rogatica, gdje se godišnje proizvede preko 1.300 tona sjemenskog i merkantilnog krompira, već drugu godinu učestvuje u projektu podrške manjim proizvođačima krompira i u ovoj godini za njih 55 podijeljeni su paketi ukupne vrijednosti 138.000 KM, saopšteno je na sajtu opštine.

 

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić rekao je da je u ovoj godini dijeljeno dvije vrste paketa - jedan je paket sjeme, đubrivo i zaštita, a drugi je samo đubrivo i zaštita.

"Prvi paket je vrijednosti 4.000 KM, a tih korisnika je bilo 14, dok je korisnika drugog paketa bilo 41, a njegova vrijednost je 2.000 KM. Ukupna vrijednost podijeljenih paketa u 2020. godini iznosi 138.000 KM, od čega je učešće lokalne zajednice nepunih 12.000 KM, zatim učešće IFAD projekta 67.000, dok je preostali iznos učešće krajnjih korisnika”, pojasnio je Jagodić.

Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i proizvođačima. U okviru ovog projekta subvencionisana je nabavka sadnog materijala, đubriva i sredstava za zaštitu.

Zainteresovanost za učešće u projektu bila je velika.

"Imamo 55 korisnika. Biznis planom bilo je predviđeno 20 korisnika za ovu godinu. Međutim, povećali smo broj zbog velikog interesovanja i s obzirom na to da je bila veoma uspješna prethodna godina", kazao je Srđan Kostić, samostalni konsultant za provođenje poslovnih planova pri Ministarstvu.

Plasman proizvoda je zagarantovan putem poljoprivrednog preduzeća "Agros" koje ima ugovoreno tržište, a poljoprivrednici su izuzetno zadovoljni ponuđenim opcijama.

"Ovaj paket dobijam prvi put ove godine. Opština Rogatica zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pomaže sela, pomaže mlade ljude da mi mali i srednji proizvođači stignemo do većih prinosa, količine – i kvantiteta i kvaliteta", izjavio je Vladan Hršum, mladi proizvođač krompira.

Iz opštine ističu da višedecenijski ugled u proizvidnji krompira, uz opremljeni centar za unapređenje i modernizaciju proizvodnje, otvoriće nova tržišta rogatičkim proizvođačima.