VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija18/03/2020

BEVANDA: FINANSIJSKA STABILNOST BiH NIJE UGROŽENA

 

SARAJEVO, 18. MARTA /SRNA/ - Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda naglasio je, povodom novonastale situacije u vezi sa širenjem virusa korona, da nije ugrožena fiskalna stabilnost BiH, te da institucije u skladu sa svojim nadležnostima kontrolišu situaciju.

 

"Ni u uslovima kada nije usvojen budžet za ovu godinu nije izgubljena kontrola i uspjeli smo donošenjem važnih odluka ovih dana da organizujemo rad sa postojećim sredstvima. Bilo bi mnogo lakše da je usvojen budžet, kojeg smo juče uz prikupljena mišljenja uputili Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara, i očekujem da ćemo već na narednoj sjednici uspješno okončati svoj dio posla i usvojiti ga", naveo je Bevanda u pisanoj izjavi.

On je podsjetio da je odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal na snazi do 1. aprila i da su sva plaćanja u zakonskim okvirima, ali da privremeno finansiranje ima određena ograničenja.

Bevanda očekuje da će nakon skorog izjašnjenja u Savjetu ministara nacrt budžeta biti upućen ustavnom predlagaču - Predsjedništvu BiH, a potom i Parlamentarnoj skupštini BiH koja daje konačnu riječ.

On je dodao da su posljedice virusa korona globalni problem zbog čega se može očekivati i pomoć međunarodnih finansijskih institucija, a Međunarodni monetarni fond već je pripremio programe koji bi finansirali aktivnosti u vrijeme ovih vanrednih okolnosti.

Bevanda, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, istakao je da nema smetnji u radu Uprave, te da se prate događanja u okviru krajnje potrošnje i priliva prihoda i u zavisnosti od analiza Upravnog odobra je spreman da preduzme potrebne aktivnosti.

Ministar finansija je naglasio da sada treba preduzeti mjere da se ublaži udar na privredu, poljoprivredu i uopšte standard građana, te da entitetske vlade, koje imaju nadležnost za konkretna područja, već preduzimaju određene mjere.

Bevanda je naglasio da je neophodno djelovati u okviru Ustava i zakona bez obzira na to što je situacija vanredna, te da uspješan rezultat može biti samo uz dobru organizaciju i timski rad na svim nivoima vlasti, jer u ovakvim situacijama u fokusu mora ostati zdravlje građana u BiH.