VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija18/03/2020

RAZGOVORI O MJERAMA UBLAŽAVANjA POSLJEDICA VIRUSA KORONA

 

SARAJEVO, 18. MARTA /SRNA/ - Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i ambasador Italije u BiH Nikola Minasi razgovarali su danas u Sarajevu o hitnim mjerama koje dvije zemlje preduzimaju kako bi se ublažile ozbiljne posljedice pandemije virusa korona na privrednu saradnju BiH i Italije, posebno u oblasti transporta.

 

Izražavajući solidarnost i punu podršku prijateljskom italijanskom narodu i Vladi te zemlje u borbi sa pandemijom virusa korona, Mitrović je obavijestio Minasija da je Savjet ministara, na njegovu inicijativu, izmijenio odluku o zabrani ulaska stranih državljana u BiH i iz te odluke izuzeo posade kamiona i aviona koji prevoze robu i repromaterijal neophodan za rad privrednih preduzeća, saopšteno je iz Ministarstva transporta i komunikacija u Savjetu ministara.

"Privreda mora funkcionisati, pomoć mora dolaziti, transport ne smije stati", istakao je Mitrović.

S tim u vezi, on je naglasio da je Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara poslalo i prijedlog koridora koji će se koristiti za tranzit, sa tačno određenim mjestima i vremenom zadržavanja, te zdravstvenom kontrolom vozača.

Mitrović je upoznao italijanskog ambasadora Minasija i o problemima i zabranama sa kojima se vozači susreću prilikom ponovnog ulaska i prolaska kroz Hrvatsku i Sloveniju.

Minasi je obećao da će Vlada Italije stati na stranu vozača i pokušati da utiče na rješavanje problema u oblasti transporta u zemljama regiona koje su članice EU.

On je rekao da je Vlada Italije spremna da sa vlastima u BiH podijeli sva iskustva u vezi sa suzbijanjem pandemije virus korona, kao i u vezi sa organizacijom karantina na graničnim prelazima.

Na sastanku je razgovarano i o drugim oblicima saradnje BiH i Italije u sektorima transporta i komunikacija nakon zaustavljanja i okončanja pandemije virusa korona.

S obzirom na visok nivo spoljnotrgovinske razmjene između dvije zemlje, dogovoreno je da Italija razmotri mogućnost povećanja kontingenta međunarodnih bilateralnih dozvola za prevoznike u BiH.