VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija18/03/2020

NASTAVITI OTKUP JUNADI, A MALO REDUKOVATI IZVOZ MESA

 

ŠAMAC, 18. MARTA /SRNA/ - Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković izjavio je danas Srni da bi trebalo nastaviti sa otkupom junadi, kao i da bi trebalo malo redukovati izvoz mesa i poslije u skladu sa situacijom to mijenjati.

 

"Otkup ne smije stati, jer su bikovi prerasli i svaki zastoj ide na štetu farmera", rekao je Marinković.

On je istakao da u vezi s tim Savez podržava napore Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i resornog ministra Staše Košarca da se stabilizuje situacija, kao i dogovor koji su postigli ministri Košarac, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Marinković je naveo da je možda najveći problem i za sektor poljoprivrede spoljnotrgovinsko poslovanje.

"Vidjeli smo da je sad ponovo pokrenut izvoz mesa za Tursku. S obzirom na ograničenja vezana za transport, vjerovatno ćemo imati neke probleme. Ako se vozači i kompanije koje se bave izvozom budu pridržavali upustava država koje su uvele vanredne mjere, vjerujemo da i to neće biti u tolikoj mjeri izraženo kao što bi moglo ukoliko ne dođe do poštovanja tih odredbi", rekao je Marinković.

On je naveo da vanredne situacije ukazuju na osjetljivost cijelog sistema, naročito danas kada su sve zemlje okrenute sebi i svom narodu u borbi protiv opakog virusa, pa na pomoć sa strane se ne može mnogo računati.

Marinković je istakao da se, ipak, države u kojima je razvijena poljoprivreda daleko lakše nose s ovim problemom.

"Nažalost, BiH uvozi gotovo sve prehrambene proizvode. Kako u proteklih 10 i više godina nikada nije zaštitila svoju proizvodnju, a time ni proizvođače, BiH se suočava i s dodatnim problemima", rekao je Marinković.