VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija18/03/2020

BANKARSKI SEKTOR SRPSKE SIGURAN I STABILAN

 

BANjALUKA, 18. MARTA /SRNA/ - Bankarski sektor Republike Srpske siguran je i stabilan, sa adekvatnom likvidnošću i dobrom kapitalizovanošću, saopšteno je iz Agencije za bankarstvo Srpske.

 

U saopštenju se dodaje da je regulatorni okvir za poslovanje banaka u Srpskoj u najvećoj mjeri usklađen sa evropskim okvirom, te da je u pojedinim segmentima značajno konzervativniji, posebno u segmentu kapitala i likvidnosti.

"Stopa adekvatnosti kapitala bankarskog sektora Srpske je veća od 18 odsto, a što je znatno više od zakonom propisanog minimuma /12 odsto/, što daje mogućnost apsorpcije višeg nivoa rizika kojem bi sektor mogao biti izložen u kriznim situacijama i obezbjeđuje ključne pretpostavke za kontinuitet poslovanja", pojašnjava se u saopštenju.

Kako se naglašava, visok nivo novčanih sredstava bankarskog sektora Republike Srpske od 1,8 milijardi KM osigurava dobru trenutnu likvidnost i pruža dobar potencijal za upravljanje likvidnošću u dužem vremenskom periodu, uključujući i vanredne situacije.

Iz Agencije navode da će banke, uzimajući u obzir pomenute činjenice, bez obzira na novonastale okolnosti, nastaviti pružati usluge svojim klijentima, uz određena ograničenja zbog sprovođenja preporuka nadležnih organa i institucija za sprečavanje širenja virusa korona.

"Ovo se prije svega odnosi na higijensko-tehničke mjere koje su banke obavezne sprovoditi, a što uključuje određena ograničenja u pogledu zadržavanja i kretanja klijenata u prostorijama banaka", navedeno je u saopštenju.

Iz navedenog razloga i u okviru sprovođenja opštih mjera na očuvanju zdravlja građana, preporučenih od nadležnih institucija, iz Agencije savjetuju klijentima banaka da u što većoj mjeri koriste elektronske kanale i načine plaćanja, izbjegavajući korištenje gotovine i nepotrebno zadržavanje u prostorijama banaka.

Agencija će, kako se naglašava, u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima i u saradnji sa bankama, nadležnim organima i institucijama, preduzimati mjere na očuvanju stabilnosti i sigurnosti bankarskog sistema Republike Srpske.