VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Hronika22/03/2020

NEMA STRADALIH SRBA U ZEMLJOTRESU, VELIKA OŠTEĆENjA NA SABORNOM HRAMU

 

BEOGRAD, 22. MARTA /SRNA/ - Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije istakao je da, koliko je njemu poznato, nema stradalih među srpskim vjernicima u jutrošnjem zemljotresu, koji je pogodio Zagreb, ali da je pravoslavni Saborni hram pretrpio velika oštećenja.

 

Mitropolit je istakao da velika oštećenja postoje na srpskom Sabornom hramu na Cvjetnom trgu u Zagrebu, kao i da postoji bojazan da su još veća kada se bude vidjelo kakva je statička situacija na hramu, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

"Nikada jedno iskušenje ne dolazi samo. U ovom trenutu kada se čitav svet hvata u koštac sa virusom korona, Zagreb je jutros doživeo i zemljotres. Koliko je meni do sada poznato nema postradalih među našim vernicima, ali svakako postoje velika oštećenja na zgradama koje poseduje naša mitropolija", rekao je Porfirije.

Saborni hram na Cvjetnom trgu u Zagrebu spada u prvu kategoriju zaštite spomenika kulture Hrvatske.

Hram je, kao i katolička katedrala u Zagrebu, djelo austrijskog arhitekte Hermana Bolea, dok je živopis rad poznatog ruskog ikonopisca Aleksandra Muhina, koji trenutno predvodi radove ukrašavanja enterijera hrama Svetog Save u Beogradu.

Vladika Porfirije je pozvao vjernike, ali i ljude koji imaju bilo kakvu potrebu u vezi sa virusom korona ili posljedicama jutrošnjeg zemljotresa da se obrate sveštenicima, koji će pomoći koliko je u njihovoj moći.

"Verujemo da nas Bog ne ostavlja i da nas na ovaj način priziva k sebi. Sigurno je da nikada iskušenja nisu veća od duhovnih snaga koje mi kao ljudi nosimo, pogotovo ako smo solidarni i ako funkcionišemo kao zajednica", istakao je vladika Porfirije.