VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet24/03/2020

PROVINCIJA HUBEJ UBLAŽAVA RESTRIKCIJE

 

PEKING, 24. MARTA /SRNA-Rojters/ - Kineska provincija Hubej, odakle je krenula pandemija virusa korona, ukiniće ograničenje za napuštanje ovog regiona pošto epidemija popušta u ovoj oblasti, ali će ostali regioni pooštriti mjere pošto se udvostručio broj slučajeva zaraze iz inostranstva.

 

Zdravstvena komisija Hubeja objavila je da će od 25. marta ukinuti zabranu izlaska iz ovog regiona, pod uslovom da ljudi imaju potvrdu od ljekara da su zdravi.

U glavnom gradu Vuhan, gdje se virus pojavio i koji je u potpunoj blokadi od 23. januara, restrikcije na putovanja biće ukinute 8. aprila.

U ovom trenutku u porastu je rizik od infekcija koje stižu iz inostranstva, zbog čega su uvedene strože mjere u velikim gradovima poput Pekinga.

Kina je zabilježila 78 novih slučajeva zaraze, objavila je Zdravstvena komisija, što je četiri puta više nego u nedjelju, 22. marta. U 74 slučaja riječ je o infekcijama koje su stigle iz inostranstva. Juče je ovakvih slučajeva bilo 39.

Najviše je pogođen glavni grad Peking sa 31 slučajem, a slijedi južna provincija Guangdong sa 14 i finansijski centar Šangaj sa devet.

U samo četiri slučaja riječ je o lokalnoj transmisiji virusa. Jedna se dogodila u Vuhanu, gdje pet dana nije bilo novih slučajeva zaraze.

Stanovnici Vuhana uskoro će moći da odu iz grada uz zdravstvenu potvrdu i dobiće svoj kju-ar /QR/ kod sa kojim će biti povezan njihov zdravstveni status.