VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona26/03/2020

GRAĐANI DA OSTANU U KUĆAMA, JER JE TO NAJPOTREBNIJE

 

SARAJEVO, 26. MARTA /SRNA/ - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić pozvao je građane da se pridržavaju svih mjera prevencije širenja virusa korona, te im poručio da ostanu u svojim kućama, jer je to najpotrebnije u vrijeme pandemije.

 

Šeranić je istakao da se Republika Srpska za ovaj scenario pripremila od polovine januara, te dodao da se radi na tri polja.

"Jedna grupa mjera usmjerena je ka tome da se spriječi i ograniči u maksimalnoj mjeri `uvoz` virusa iz inostranstva i to su one mjere koje se odnose na kontrolu granica i karantina koji su uspostavljeni", istakao je ministar zdravlja Srpske za "Dnevni avaz".

Prema njegovim riječima, druga grupa mjera usmjerena je ka tome da suzbijemo širenje virusa korona unutar zajednice, a odnose se na ograničavanja kretanja i obavezne socijalne distance.

Šeranić je istakao da se treća grupa mjera odnosi na jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema, a to je nabavka respiratora, zaštitne opreme, opremanje dodatnih kapaciteta u okviru bolnica, hirurških sala.

On je naglasio da je Italija najbolji primjer da samo podizanje bolničkih kapaciteta, bez preventivnih i restriktivnih mjera, ne daje rezultate, te dodao da se mora ići sa kaznama ukoliko ljudi ne poštuju mjere izolacije.