VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona26/03/2020

KAMPANjA ZA PROIZVODNjU HRANE ZA PLASMAN NA DOMAĆE TRŽIŠTE

 

BANjALUKA, 26. MARTA /SRNA/ - Banjalučki Centar za razvoj poljoprivrede i sela pokrenuće kampanju kroz javno obraćanje putem sredstava javnog informisanja radi animiranja građana za proizvodnju hrane koja bi mogla biti plasirana na domaćem tržištu i radi uticanja na svijest mnogih da iskoriste vlastita neiskorištena obradiva poljoprivredna dobra.

 

"Naši poljoprivredni proizvođači su u jesenjoj sjetvi zasijali više od planiranog, što će uraditi i tokom proljetne sjetve. Prema našim procjenama, zasijana količina neće biti dovoljna za potrebe naših sugrađana ukoliko dođe do potražnje za hranom i osnovnim životnim namirnicama", saopšteno je iz Centra.

U saopštenju se konstatuje da seoska domaćinstava, odnosno poljoprivredni proizvođači, hranu proizvode za vlastite potrebe i nedovoljan je broj domaćinstava koji mogu proizvesti višak hrane za tržište.

Centar za razvoj poljoprivrede i sela navodi da stanje usljed pandemije virusa korona mijenja živote, a samim tim i dosadašnja pravila ponašanja.

"Teško je predvidjeti šta nas čeka u narednom vremenskom periodu, ali smatramo da će građani imati potrebu prvenstveno za hranom i vodom ali i mnogim drugim namirnicama. Treba razmisliti o tome koliko ovo može da potraje i da li ćemo imati dovoljnih količina hrane u narednom periodu", dodaje se u saopštenju.