VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija27/03/2020

MANjA DESEZONIRANA I KALENDARSKI PRILAGOĐENA PROIZVODNjA

 

BANjALUKA, 27. MARTA /SRNA/ - Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u februaru manja je za 6,1 odsto nego u januaru, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

 

U februaru u odnosu na januar desezonirana proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 1,3 odsto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 8,8 odsto, intermedijarnih proizvoda za 11,6 odsto, energije za 17 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 26,8 odsto.

Ukupna kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Srpskoj u februaru ove godine manja je za 10,7 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U februaru u odnosu na isti mjesec prošle godine kalendarski prilagođena proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 6,7 odsto, kapitalnih proizvoda za 12,2 odsto, energije za 13,5 odsto, intermedijarnih proizvoda za 18,8 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 25,2 odsto.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da na februarski nivo industrijske proizvodnje posljedice virusa korona jesu imale uticaja, ali ne i presudnog, do kojeg će doći u prvim proljetnim mjesecima.

"Ovde je više posljedica pada obima proizvodnje, stanja tržišta zemalja EU za koje je vezana industrija Srpske, dok se uticaj virusa korona tada još prvenstveno ogledao u poremećenim uslovima nabavke", navela je Stojadinovićeva.

Prema njenim riječima, najveći udar zbog virusa korona mogli bi pretrpjeti privredni subjekti koji su na neki način vezani za autoindustriju.