VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo27/03/2020

KASUPOVIĆU I KESEROVIĆU PRODUŽEN PRITVOR

 

SARAJEVO, 27. MARTA /SRNA/ - Sud BiH produžio je pritvor Senadu Kasupoviću i Jasminu Keseroviću, optuženima za organizovanje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji.

 

Kasupoviću pritvor može trajati do izricanja prvostepene presude ili nove sudske odluke, a najduže dvije godine od dana potvrđivanja optužnice, s tim što će se kontrola opravdanosti ove mjere vršiti svaka dva mjeseca.

Keserovićev branilac Senad Dupovac je potvrdio da je Sud u odnosu na ovog optuženog donio rješenje prema kojem pritvor može trajati najduže dvije godine, prenosi Birn.

U optužnicama protiv Keserovića i Kasupovića je navedeno da su njih dvojica 23. januara, odnosno 12. jula 2013. godine napustili BiH, te su po dolasku u Siriju postali pripadnici terorističke organizacije "Islamska država", u čijim redovima su ostali sve do decembra 2019. godine.

Prema optužnici, Kasupović i Keserović su, zajedno s drugim licima iz BiH koja su boravila u Siriji s istom namjerom, učestvovali u terorističkim aktivnostima, pružali pomoć i borili se u gradovima Mimbidž, Kobani, Raka i Al-Bab, u jedinici "Bejt komandos", koja je kasnije preimenovana u "El-Aksa".

Osim ratovanja, Keserović se tereti i za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, odnosno da je putem sredstava javnog informisanja, odjeven u vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, uputio poruku javnosti kojom je direktno podsticao na izvršenje terorizma, i to napadima na stanovništvo i ubijanjem.

Sud BiH je nedavno produžio pritvor za dvije godine optuženom Armenu Dželki, koji se tereti za ratovanje u Siriji, dok je u odnosu na Hamzu Labidija, Milarema Berbića, Muharema Dunića i Emira Ališića, protiv kojih se istraga i dalje provodi, ova mjera produžena za dva, odnosno tri mjeseca.

Trojica optuženih i četvorica osumnjičenih su u decembru 2019. godine avionom prebačeni u BiH.