VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo27/03/2020

RADONČIĆ: BiH MAKSIMALNO ODGOVORNA U HUMANITARNOM SMISLU

 

SARAJEVO, 27. MARTA /SRNA/ - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić istakao je da je BiH u humanitarnom smislu maksimalno odgovorna po pitanju migrantske krize, te poručio ljudima koji brinu o statusu ilegalnih migranata da izvrše pritisak na vlade evropskih zemalja da ih one prime.

 

"Imam besplatan savjet za sve ljude koji brinu o statusu ilegalnih migranata - da izvrše pritisak na vlade evropskih zemalja da one same prime migrante i tako nam pokažu da su mnogo solidarniji", rekao je Radončić Srni, komentarišući pisanje britanskog "Gardijana" o odnosu BiH prema migrantima.

Radončić je napomenuo da ilegalni migranti nisu došli u BiH da žive, nego da su krenuli ka zemljama Zapadne Evrope.

Britanski "Gardijan" piše o dvije krize koje su pogodile BiH, migrantima i virusu korona, navodeći kako je strah od zaraze doveo do preduzimanja hitnih mjera i premještanja tih ljudi u šatore u udaljeni kamp "Lipa", koji ne garantuju siguran život, prenosi portal "Kliks".

Ovaj list je, kako se navodi, imao uvid u dokument u kojem su iz Civilne zaštite grada Bihaća zahtijevali takvu odluku, kako bi se spriječilo širenje zaraze virusom korona.

U tekstu se dodaje da je uspostavljanje kampa "Lipa", u selu koji je udaljen oko 25 kilometara od Hrvatske, počelo prije nekoliko dana i da je to izazvalo paniku među tražiocima azila i volonterima koji se plaše da takva mjera neće garantovati nikakvu pomoć migrantima.

Među glavnim problemima je, kako se navodi, zabrinutost da migranti neće imati pristup vodi, grijanju i struji, kao i bojazan da će takav potez zapravo samo dodatno pogoršati njihove životne uslove.

Ovaj britanski list naveo je, između ostalog, da je odluka da se migranti premjeste u Lipu prouzrokovala prepirke u BiH, jer su se srpski povratnici u Federaciji BiH žalili da bi muslimanski migranti koji žive u novom šatorskom naselju blizu sela mogli predstavljati opasnost po njihovu egzistenciju.