VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo28/03/2020

KAPETAN DRAGAN DANAS IZLAZI IZ ZATVORA

 

BEOGRAD, 28. MARTA /SRNA/ - Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, danas bi trebalo da izađe iz zatvora u Hrvatskoj i krene ka Srbiji gdje će biti obuhvaćen mjerama, kao i svi ostali srpski državljani koji se vraćaju iz inostranstva.

 

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je Srni da ga zovu brojni saobroci i prijetaelji Vasiljkovića interesujući se o dolasku u želji da mu organizuju doček, ali da je to u ovim okolnostima neizvodljivo.

Štrbac je naveo da sve ograničava i mjera vanrednog stanja, ali da će biti vremena za dočeke kada prođe pandemija virusa korona.

"Sudbina se poigrala s njim da nakon zatvora u Australiji i Hrvatskoj mora ponovo u jednu vrstu izolacije, bez slobode kretanja. Ne znam nikoga u Hrvatskoj, ni od Srba, ni od Hrvata, da je odslužio cijelu kaznu. On je izdržao 13,5 godina koliko mu je i presuđeno. Nije imao sreću da izađe nakon dvije trećine i sada opet ide u izolaciju i to je potpuno izvjesno. Ne znamo gdje će i koliko dana će to biti. Vjerovatno do 28 dana", rekao je Štrbac.

On je naveo da, iako Vasiljković danas napušta zatvorsku ćeliju, još postoje neki postupci u njegovom slučaju, među kojima je tužba pred Ustavnim sudom Hrvatske, gdje se pokušava osporiti presuda koju je odležao.

"Ako se ta tužba odbije, postoji još jedan pravni lijek, a to je tužba na Evropskom sudu za ljudska prava gdje se može dokazivati da su mu prekršena prava garantovana Konvencijom o ljudskim pravima", rekao je Štrbac.

On je dodao da je tu i postupak pred UN.

"Kada je on izručen, onda je advokatski tim podnio taj zahtjev. O njemu još nije odlučivano, a trebalo bi jednog dana da se odluči pozitivno ili negativno", rekao je Štrbac.