VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura03/04/2020

"EVROPSKA NOĆ MUZEJA" ODGOĐENA ZA 14. NOVEMBAR

 

BANjALUKA, 3. APRILA /SRNA/ - Zbog pandemije virusa korona manifestacija "Evropska noć muzeja" biće održana 14. novembra umjesto 16. maja, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

 

U saopštenju se dodaje da je ova institucija zvaničnu informaciju o tome primila od Ministarstva kulture i komunikacija Francuske, glavnog organizatora manifestacije.

"Muzej savremene umjetnosti Srpske je i ove godine počeo sa pripremom programa za realizaciju `Noći muzeja` koja bi u svom petnaestom izdanju imala bogat vizuelni i muzički program namijenjen publici svih generacija", navodi se u saopštenju.

Kako se naglašava, sve dogovorene aktivnosti biće preusmjerene na novembar, kako ova popularna manifestacija ne bi izgubila na značaju i atraktivnosti.

"Evropska noć muzeja" se organizuje od 2005. godine pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Uneska, a vezana je za Međunarodni dan muzeja /18. maj/, koji je ustanovio IKOM i svake je godine fokusiran na različitu muzejsku temu.

U saopštenju se podsjeća da se Muzej savremene umjetnosti Srpske priključio obilježavanju ove evropske manifestacije 2006. godine, te se dodaje da jedina godina u kojoj ova manifestacija nije održana jeste 2014. godina, kada je Srpska proglasila vanrednu situaciju zbog katastrofalnih poplava.