VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona03/04/2020

OTPUŠTEN PRVI PACIJENT KOJI JE IZLIJEČEN OD VIRUSA KORONA

 

PODGORICA, 3. APRILA /SRNA/ - Prvi pacijent koji je izliječen od virusa korona u Crnoj Gori otpušten je danas iz Kliničkog centra, rekao je direktor ove zdravstvene ustanove Jevto Eraković.

 

"U jednom trenutku je bio životno ugrožen i čak kandidat za respirator", rekao je Eraković na konferenciji za novinare.

On je naveo da se u Kliničkom centru Crne Gore trenutno nalazi 21 pacijent koji je zaražen virusom korona, od kojih je 16 na infektivnoj i pet u intenzivnoj jedinici liječenja.

"Svi na infektivnoj su stabilno, pacijenti koji se nalaze na internoj, dva su na respiratoru i životno su ugroženi. Nažalost imamo i najmlađeg pacijenta starog tri godine iz Bijelog Polja, njegovo opšte stanje je odlično i ako se ovako nastavi, a mislim da nema razloga da bude drugačije mi ćemo ga uskoro poslati na kućno liječenje", rekao je Eraković.

On je rekao da ovo ne smije biti povod za pretjerano opuštanje i pozvao sve da se pridržavaju naredbi, mjera i preporuka.

"Ako u Crnoj Gori imamo 70 pozitivnih građana danas koji po podacima Instituta za javno zdravlje u prosjeku ostvare oko 90 kontakata, 70 novih klastera, uticaće da u roku od maksimum 14 dana imamo 6.000 do 6.500 novozarženih pacijenata. To može da uradi samo 70 građana. Od toga bi 150 umrlo, a 300 bi bilo na respiratoru", rekao je Eraković.

On je rekao da u zdarvstvenom sistemu Crne Gore trenutno ima 106 raspiratora, a da su samo dva pacijenta prikqučena, što znači da trenutno ima dovoljno traspiratora.