VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona03/04/2020

ZDRAVSTVENE USTANOVE DOBRO SNABDJEVENE LIJEKOVIMA

 

BANjALUKA, 3. APRILA /SRNA/ - Domovi zdravlja i bolnice u Republici Srpskoj dobro su snabdjeveni lijekovima koje nabavlja Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Srpske, te uprkos vanrednom stanju i epidemiji virusa korona, nema zastoja u isporuci lijekova.

 

Iz Fonda je saopšteno da su u prethodnom periodu završili najveći dio javnih nabavki za lijekove koji su na listama domova zdravlja i bolnica, te da su u stalnom kontaktu sa dobavljačima koji tvrde da se isporuka lijekova zdravstvenim ustanovama sprovodi planiranom dinamikom.

"Osiguranici sa hroničnim oboljenjima poput dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja, astmatičara, osiguranika koji su na dijalizi i slično, kao i trudnice i djeca, uprkos novonostaloj situaciji, nemaju razloga za brigu", poručuju iz Fonda.

U saopštenju je istaknuto da Fond, u skladu sa epidemiološkom situacijom i preporukama Vlade Republike Srpske, sa posebnom pažnjom prati dešavanja na svjetskom tržištu lijekova da bi u slučaju potrebe adekvatno reagovao.

"Sve apoteke koje imaju ugovor sa Fondom su uredno snabdjevene. Fond finansira više od 1.500 lijekova nezaštićenih naziva i za sada ne postoji bojazan da će doći do nestašica ovih lijekova, posebno iz razloga što na listama i A i B za većinu oboljenja postoje paralele", podsjećaju iz Fonda.

Iz Fonda ponavljaju da u ovom trenutku Republici Srpskoj ne prijeti nestašica lijekova, a prema njihovim analizama, takvo stanje se očekuje i u narednom periodu.

"Fond je vodeći računa o očekivanom porastu potražnje za određenu grupu lijekova koji se koriste u terapiji oboljelih od virusa korona, za koje je ranije uredno sprovedena nabavka za uobičajenu potrošnju, pokrenuo aktivnosti za obezbjeđivanje dodatnih količina, između ostalog i molbom za pomoć u vezi sa nabavkom 27 lijekova institucijama Srbije, jer u tim količinama nisu bili dostupni kod domaćih dobavljača", ističu iz Fonda.

U saopštenju je navedeno da su u međuvremenu obezbijeđene i ugovorene količine koje mogu odgovoriti i višestruko većoj potrošnji od uobičajene u narednom periodu.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja podsjećaju da su, u skladu sa preporukama Vlade Srpske i u cilju sprečavnja širenja virusa korona, do 30. aprila produžili finansiranje zdravstvenih usluga za cjelokupno stanovništvo, što znači da do tog perioda građanima nije potrebna ovjerena zdravstvena knjižica, jer je Fond preuzeo finansiranje zdravstvenih usluga u javnim zdravstvenim ustanovama.

Iz Fonda poručuju da će i dalje pratiti epidemiološke smjernice i mjere nadležnih, te u vezi sa njima donositi adekvatne mjere predostrožnosti koji imaju za cilj suzbijanje širenja virusnih infekcija.

"Poštujući preporuke Republičkog štaba za vanredne situacije, Fond radi ograničenim kapacitetom, ali i dalje nesmetano obavlja svoju funkciju, poput nabavke lijekova i drugih hitnih stvari", navedeno je u saopštenju.

Iz Fonda pozivaju građane da bez preke potrebe ne dolaze u poslovnice Fonda i da sačekaju sa predajom dokumentacije koja nije hitna, poput zahtjeva za refundaciju i slično, kako bi bile izbjegnute gužve i veći broj okupljanja ljudi na jednom mjestu.