VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Virus Korona03/04/2020

DO SADA 12.149 LICA IZAŠLO IZ IZOLACIJE

 

SARAJEVO, 3. APRILA /SRNA/ - Federalni sanitarni inspektori na graničnim prelazima do sada su izdali 21.554 rješenja o stavljanju lica pod zdravstveni nadzor, odnosno izolaciju od 14 dana, dok je 12.149 izašlo iz izolacije, rekao je danas direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

 

"Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno da sprovodi mjere na suzbijanju širenja virusa korona u FBiH u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH, odnosno FBiH", naveo je Ajdinović.

Ajdinović je podsjetio da je 15. marta, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, Federalna uprava rasporedila inspektore iz svih 10 inspektorata na granične prelaze, gdje trenutno 86 inspektora u tri smjene vrše 24-časovnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH, odnosno u FBiH.

Prema njegovim riječima, nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i 2.527 lica - državljana BiH s prebivalištem u Republici Srpskoj koji su u BiH ušli preko graničnih prelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na dalje postupanje i sprovođenje mjera izolacije.

Ajdinović je dodao da je isto urađeno i za 253 lica - državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta.

On je naglasio da danas ističu mjere iz 2.311 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni inspektori, čime je do sad za ukupno 12.149 lica istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

"Obavještavamo lica kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da ono prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Ukoliko su se lica kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavala izrečenih mjera, te svakodnevno javljala nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana", pojasnio je Ajdinović.

Ajdinović je naveo da kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole lica kojima su federalni sanitarni inspektori izdali rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor ili obaveznoj izolaciji, te da su Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljene ukupno 317 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja lica.