VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo03/04/2020

EKOLOZI U BiH TRAŽE HITNU REAKCIJU NADLEŽNIH

 

NOVI GRAD, 3. APRILA /SRNA/ - Ekolozi okupljeni u Eko mrežu BiH danas su poručili da je odluka Ministarstva zaštite okoline i energetike Hrvatske o predaji vojnog skladišta Čerkezovac u opštini Dvor Fondu za zbrinjavanje radioaktivnog otpada poražavajuća i za svaku osudu, te traže hitnu reakciju nadležnih institucija BiH.

 

"Ova lokacija data je na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane Krško, uprkos dugogodišnjem apelu građana BiH, kao i mještana Hrvatske da se pronađe drugo mjesto za zbrinjavanje ovog, veoma opasnog otpada, s obzirom da bi mogao ugroziti više od 250.000 ljudi, koji žive uz sliv rijeke Une", navedeno je u saopštenju.

Podsjećaju da su 29. jula prošle godine ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu, 17 nevladinih organizacija za zaštitu okoline koje su dio Eko mreže BiH i organizacija "Climate Save Bosnia" uz podršku Aarhus centra u BiH, uručili protestno pismo ambasadoru Republike Hrvatske, koje je dostavljeno i nadležnim institucijama u BiH.

Kako je navedeno u saopštenju, u protestnom pismu je naglašeno da odbrana lokacija nije samo potpuni promašaj, što se tiče budućeg uticaja na zdravlje građana i okoline, već i da je ozbiljan sigurnosni problem, jer se radi o veoma trusnom području, a što se moglo i potvrditi tokom nedavnog, snažnog zemljotresa koji je pogodio Hrvatsku.

Osim toga, zatraženo je i da se ispoštuju sve zakonske obaveze, naročito one koje proizilaze iz Arhuske konvencije i ESPOO konvencije o prekograničnom uticaju na životnu sredinu, a koje se, ne poštuju.

"Iz tog razloga, ova odluka Ministarstva zaštite okoline i energetike Hrvatske, koja u svom nazivu ima riječi zaštite okoline‚‚ je zaista poražavajuća", stoji u saopštenju.