VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija08/04/2020

KOMPENZOVANO 43,4 MILIONA KM OBAVEZA

 

BANjALUKA,8. APRILA /SRNA/ - U drugoj ovogodišnoj multilateralnoj kompenzaciji kompenzovano je 43,4 miliona KM obaveza i potraživanja, što je za 39 odsto ili 12 miliona KM više nego u prvoj kompenzaciji.

 

To je izvanredan rezultat imajući u vidu vanredno stanje i kratak period od februarske kompenzacije, navela je Banjalučka berza.

Obaveze i potraživanja je kompenzovalo 593 učesnika.

Učesnici mogu do petka, 10. aprila, da ispravljaju preliminarne izvještaje koje će dobiti na adrese elektronske pošte.

I sa tehničke strane kompenzacija je sprovedena bez ijednog problema, a većina učesnika je direktno unosila obaveze u sistem za multilateralne kompenzacije i tako se pridržavala mjera socijalnog distanciranja, navodi se u saopštenju.

Iz Banjalučke berze ističu da su u vrijeme ekonomskih poteškoća, a posebno problema sa likvidnošću izazvanih pandemijom virusa korona, učesnici prepoznali mogućnost da naplate svoja potraživanja izmirivanjem obaveza.

Sistem multilateralne kompenzacije omogućava obračunsko /bezgotovinsko/ plaćanje obaveza i sigurno značajno olakšava poslovnim subjektima poslovanje u uslovima smanjene likvidnosti na tržištu.

U narednom periodu će se raditi na uključivanju Uprave za indirektno oporezivanje BiH u sistem za multilateralne kompenzacije i cesije, što bi značajno uticalo na smanjenje nelikvidnosti u privredi i eFikasniju naplatu indirektnih poreza, navodi se u saopštenju.

Iz Berze dodaju da će se paralelno raditi na omogućavanju da i fizička lica mogu učestvovati u multilateralnim kompenzacijama.

Sljedeća redovna kompenzacija je u junu, ali će Vladi Republike Srpske biti predloženo održavanje još jedne vanredne kompenzacije kako bi se pomoglo privredi i javnom sektoru u smanjenju nelikvidnosti, napominje se u saopštenju.