VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo08/04/2020

DODIK: PESAH PODSJEĆA NA VAŽNOST CIVILIZACIJSKIH VRIJEDNOSTI

 

ISTOČNO SARAJEVO, 8. APRILA /SRNA/ - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Pesah svim Jevrejima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, poželjevši da radost proslave ovog praznika podijele sa najbližim članovima svoje porodice u dobrom zdravlju, miru i radosti.

 

"Proslava jednog od najvećih jevrejskih praznika u znak sjećanja na izbavljenje iz viševjekovnog misirskog ropstva podsjeća na važnost civilizacijskih vrijednosti na kojima se gradi povjerenje, solidarnost i tolerancija među ljudima", istakao je Dodik u čestitki.

Srpski član Predsjedništva izrazio je nadu da će zbog epidemije virusa korona praznični dani biti provedeni u krugu svojih porodica i u duhu tradicije praznovanja najvećeg jevrejskog praznika, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Jevreji u BiH i širom svijeta slave Pesah, izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva. To je praznik proljeća, beskvasnog hljeba i dobijanja Tore - deset Božijih zapovijesti.

Pesah je jedan od najstarijih praznika i traje osam dana, a obilježava se svečanom večerom seder /hebrejski - red/ na kojoj se molitve, čitanje Hagade i svi običaji, odvijaju po strogo utvrđenom redu.