VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Hronika08/04/2020

ZA SAMO JEDAN DAN 23 POŽARA

 

BANjALUKA, 8. APRILA /SRNA/ - Na području Republike Srpske u protekla 24 časa evidentirana su 23 požara, od kojih je većina bila na otvorenom i izazvana nepažnjom građana, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/.

 

Iz MUP-a Srpske apeluju da građani budu oprezni prilikom spaljivanja korova i drugog gorivog materijala tokom uređenja imanja, te da ove poslove obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

Prema Zakonu o zaštiti od požara, zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

U suprotnom novčana kazna za fizičko lice iznosi od 100 KM do 1.000 KM.

Iz MUP-a upozoravaju da su nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti uzroci požara, a posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šuma i zasada.

"Pozivaju se građani da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije da bi bilo spriječeno njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja i požara. U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112", podsjećaju iz MUP-a.

U saopštenju se građani, poljoprivrednici i šumski radnici pozivaju da se pridržavaju zakonskih odredaba, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske će u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu", zaključuju u MUP-u.