VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 13/04/2020

"KONTEJNERSKO NASELJE" U GRAČANICI POSTAJE IZVORIŠTE ZARAZE

 

"Ne otvaramo vrata na kontejneru. Oko nas su svuda smeće, fekalije, smrad, bolest, jad i beda", viče kroz zatvorena vrata Nikola Stošović, nastojeći da nadvikivanjem utiša komšije koji se utrkuju da, svako ponaosob, ispriča svoju muku

 

Priredio: Neđeljko ZEJAK

GRAČANICA, 13. APRILA /SRNA/ - Dvadesetak starijih osoba i šestoro djece mlađe od pet godina, smještenih u izbjegličkom naselju u Gračanici, poznatom kao "kontejnersko naselje", usred epidemije virusa korona žive bez vode i sanitarnog čvora, uz kontejnere pune smeća i stotine pasa lutalica.

Niko od njih nema masku, zaštitne rukavice, ni bilo kakvo sredstvo za dezinfekciju.

Nikola Stošović /78/ i njegova supruga Dragice /72/ prekinuli su svaki kontakt sa spoljnim svijetom.

"Ne otvaramo vrata na kontejneru. Oko nas su svuda smeće, fekalije, smrad, bolest, jad i beda", viče kroz zatvorena vrata Stošović, nastojeći da nadvikivanjem utiša komšije koji se utrkuju da, svako ponaosob, ispriča svoju muku.

Ni Nikola, ni Dragica ne smiju, kako objašnjavaju, ni nos da provire napolje jer on boluje od visokog pritiska, a Dragica ima srčanih problema.

Oboje su se krajem prošle godine liječili u bolnici u Lapljem Selu, nadomak Gračanice.

Imaju lijekove i nešto namirnica, koje im je dopremio Crveni krst, ali su zalihe već na izmaku, pa se plaše, pošto je u Prištini već proglašen karantin, da će istu mjeru morati da uvede i rukovodstvo opštine Gračanica.

Putem na koji se oslanja "kontejnersko naselje" prolaze stotine Albanaca i Prištine i obližnjeg naselja u kome veleljepnu vilu na površini od nekih hektar i po, posjeduje najbogatiji kosovski Albanac Bedžet Pacoli.

"Malo je reći da smo ugroženi - mi smo gurnuti u provaliju iz koje nam viri samo kosa na glavama, jer u naselju, i bez prisustva virusa, zbog apsolutne nehigijene, vlada zaraza svake vrste", napominje za Srnu Zoran Ilić, raseljeno lice iz Starog Gracka.

U naselju svi boluju od nečega. Nema sanitarnog čvora iz kog su lopovi odnijeli bojler, mašinu za pranje, ve-ce šolju, počupali kablove za struju i doveli ljude u situaciju da se kupaju, grijući šerpu vode na šporetu.

"Najveći izvor zaraze su fekalije, jer svako nuždu obavlja tamo gdje stigne. Smrad se već uvukao u sobe, a tek nam predstoji toplo vreme", ističe Ilić, uplašen da će mu se djeca zaraziti, jer niko u naselje do sada nije dopremio zaštitne maske i rukavice.

Ilići su dobili najmlađu kćer Helenu prije 24 dana. Rođena je u bolnici u Gračanici i za sada je, kako navodi njena majka Violeta, zdrava beba kao i njena dva brata.

"Problem je što nemamo sredstava da kupimo `pampers` pelene i mleko, kao ni prašak za ručno pranje veša, jer moram da na ruke perem deci odeću", kaže Vileta, koja napominje da su iz opštine Gračanica, prije izbijanja epidemije virusa korona, dobili obećanje da će im naći neko adekvatnije rješenje za smeštaj.

Bivša medicinska sestra Lolica Spasić, koja je do 1999. godine radila u Domu za Stare u Prištini, upozorava da će "kontejnersko naselje" u Gračanici, ukoliko se hitno ne preduzmu mjere, postati izvorište virusa...

"Mora se naći rešenje i moraju se hitno izmestiti deca, te uvesti mere socijalnog distanciranja. Ali, sve će to biti uzalud, ako se ne preduzmu mere zdravstvene zaštite i u naselju ne uspostavi potpuni karantin", poručuje ona.

"Nesrećnici", kako sebe nazivaju stanari "kontejnerskog naselja", apeluju na vlasti da uklone pse lutalica i smeće sa prilazne kapije, a ljude u Komesarijatu za raseljena lica mole da im u najkraćem roku opreme sanitarni čvor i montiraju bojler u zajedničkom kupatilu.