VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 15/04/2020

VIRUS ZAOBILAZI ŠTRPČANE, ALI OGRANIČENjE KRETANjA STVARA PROBLEME

 

Mještane je uznemirila odluka Prištine da ograniči slobodu kretanja na sat i po vremena dnevno. U župi nema porodice koje se ne bavi poljoprivredom ili stočarstvom. To su dvije djelatnosti, uz zimski turizam, od kojih stanovništvo živi

 

Priredio: Neđeljko ZEJAK

ŠTRPCE, 15. APRILA /SRNA/ - Većinski srpsko Štrpce sa skoro 13.000 stanovnika za sada je, uz Novo brdo, jedina opština na Kosovu i Metohiji u kojoj nije zabilježen slučaj obolijevanja od virusa korona.

Mještanin LJubiša Raćićević ističe da stanovništvo tog kraja svoj "zdravstveni kod" duguje majci prirodi i naravi, jer su Sirinička i Sredačka župa poznate po ljudima vesele naravi, po odanosti vjeri i privrženosti tradiciji.

Uz to narod Štrpca, oslonjen na Šar planinu, je, kaže on, uvijek slušao "pametnije od sebe" kao što to danas čini slušajući savjete stručnjaka o mjerama kojima se predupređuje širenje virusa korona.

Direktor Doma zdravlja u Štrpcu Saša Krstičić jedini mogući izvor širenja virusa vidi u velikom broju Albanaca iz Prizrena i sa druge strane - iz Prištine, Uroševca i Skoplja, koji svakodnevno dolaze na skijališta i hiljadu svojih vikendica.

"Magistralni put prolazi kroz centar Štrpca. Velika je frekvencija saobraćaja, jer Albanci iz Prizrena izbegavaju prolazak kroz Mališevo ili Suvu reku da bi došli do Prištine ili do Skoplja, kao i obrnuto. Zbog toga smo savetovali meštanima da izbegavaju bilo kakav kontakt sa prolaznicima", napominje on i navodi da je sa policijom dogovoreno da ne dozvole zadržavanje lica koja su u tranzitu u centru Štrpca.

Krstičić napominje da je zdravstvena struka zajedno sa nadležnim opštinskim strukturama preduzela sve mjere zaštite stanovništva.

"Obezbedili smo dovoljne količine lekova i drugog medicinskog i sanitetskog materijala tako da u narednih mesec, možda i dva, niko od naših meštana ne mora izaći van župe, izuzev njih četvoro koje tri puta nedeljno vozimo do Bolnice u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici na dijalizu", navodi Krstičić za Srnu.

Uz strah od virusa, mještane je dodatno uznemirila odluka Prištine da ograniči slobodu kretanja na sat i po vremena dnevno.

U župi nema porodice koje se ne bavi poljoprivredom ili stočarstvom. To su dvije djelatnosti, uz zimski turizam, od kojih stanovništvo živi.

Ukoliko vlasti u Prištini ne dozvole voćarima i stočarima da bar pet sati budu u malinjacima ili da nahrane i napoje stada ovaca - svima se crno piše.

Podsjećajući da je prošle godine grad uništio malinjake i polja zasađena kupinom, mještanin Radovan Nikolčević upozorava da će, ukoliko se u predstojećih deset dana ne orežu i ne vežu maline i kupine, veliki broj mještana morati da sljedeće jeseni i zime živi na teret narodnih kuhinja i Crvenog krsta.

"U župi nema porodice koje se ne bavi poljoprivredom ili stočarstvom. To su dve delatnosti uz zimski turizam od kojih živimo i zato, ukoliko Priština ne dozvoli nama voćarima i stočarima da bar pet šest sati možemo ostati u malinjacima ili stočarima da nahrane i napoje stada ovaca, crno nam se piše“, objašnjava on.

Nikolčević smatra da će seljaci iz Štrpca morati da svjesno krše odredbe o svođenju kretanja na sat i po dnevno.

"Nemamo samo mi malinari problema. Niko još nije posejao kilogram krompira jer ovde sezona setve počinje dvadesetak dana kasnije u odnosu na ravnicu. Stočari će se naći u situaciji da moraju izvršiti pokolj žive stoke, jer ovce ne smeju isterati do stogova sena na planinu niti smeju krenuti traktorima da doteraju seno kravama", napominje Nikolčević.

Mještanin Ivan Janićijević kaže da će morati da izađe na njivu da zasije krompir i da uz to svakodnevno tri puta na dan nahrani i napoji stado od pedesetak ovaca i deset muznih krava.

"Bez njive nam se crno piše, a još crnje ako budemo morali da ovce i krave rasprodajemo, jer bi u tom slučaju bar četrdeset odsto Štrpčana ostalo bez ikakvih prihoda", poručuje ovaj mještanin.