VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 03/05/2020

BANjALUČANIN NAPRAVIO SPOMENIK VIRUSU

 

Izvajao je predsjednika Rusije Vladimira Putina i SAD Donalda Trampa, nedavno i lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una, a sada je Stevo Selak iz Banjaluka simbolično "sahranio" i virus korona.

 

PRIREDIO: Bojan REČEVIĆ

BANjALUKA, 4. MAJA /SRNA/ - Samouki banjalučki vajar Stevo Selak napravio je svojevrsni nadgrobni spomenik virusu korona u znak pobjede nad tom pošasti, a ljudima je poručio da nema čega da se plaše, ako u duhovnom i fizičkom smislu budu jačali sebe i svoj imunitet i pridržavali se preventivnih mjera.

Selak smatra da su zdravstvene mjere korisne, posebno kada je riječ o držanju distance i smanjivanju socijalnih kontakata i okupljanja.

"Treba ih ispoštovati i može se izdržati taj jedan mjesec dok se stanje ne smiri. Eto, ja sam za ovo vrijeme prvi put posijao baštu, pravio neke nove kipove, vozio bicikl, pisao, kopao kanal... I porodične veze sam učvrstio, jer smo više sa djecom", priča Selak Srni.

Samouvjereno navodeći kako je napravio prvi spomenik koroni u svijetu i tako virus simbolično "sahranio", Selak pojašnjava da je to učinio od vajarskog gipsa nanesenog na zavarenu metalnu konstrukciju, a onda je sve to lijepo oblikovao, stilizovao i ofarbao...

Spomenik virusu, koji je postavljen u Selakovom dvorištu na Paprikovcu, privlači pažnju prolaznika.

"Kod gotovo svakog prolaznika, koji ga uoči, pojavi se osmijeh na licu, što mi je i bio cilj. Nije da se toga iko plaši", naglašava Stevo.

On kaže da nema strah od korone, pogotovo jer je preživio tri kliničke smrti i dva tumora na unutrašnjim organima, o čemu je napisao "Knjigu" života" u kojoj je naveo da se smrti ne treba plašiti, jer je duša vječna.

"Blizu `korona spomenika` je kip Isusa, koji se moli, i to je neka univerzalna poruka. Svi znaju da se Hristos ničega ne plaši, pogotovo ne nekog virusa. A čovjek koji iskreno vjeruje u Isusa i u vaskrsenje, te poštuje Boga, nema strah", tvrdi Selak.

On dodaje da je situacija u vezi sa korona virusom zaustavila globalizam i ojačala suverenost mnogih država, među kojima je i Republika Srpska.

Selak kaže da je zbog virusa manje zagađivanja prirodne sredine i više ekonomskih problema, ali da ne treba dozvoliti da korona nekim lošim ljudima postane izgovor za neke loše poteze.

Ovaj Banjalučanin pravio je proteklih godina kipove predsjednika Rusije Vladimira Putina i SAD Donalda Trampa, čime je izazvao pažnju regionalne javnosti, nedavno je izvajao i lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una.

"Iako svi govore da je totalitaran i desničar, Un je primjer predsjednika koji voli svoj narod i zbog toga je mnogima, pa i meni, simpatičan", ističe Selak.