VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 16/05/2020

FARMA BOROJEVIĆA NAKON POPLAVE RADI JOŠ BOLJE

 

Za dvije godine premašili smo broj grla koja smo imali prije poplave, a i proizvodnju smo podigli na viši nivo, ističe farmer Čedomir Borojević

 

Priredila: Svetlana PAVLOVIĆ

ŠAMAC, 16. MAJA /SRNA/ - Šest godina nakon katastrofalne poplave koja je zadesila farmu Čedomira Borojevića u Šamcu proizvodnja je nadoknađena i čak povećana - Čedomir danas ima 450 goveda, a godišnja proizvodnja mlijeka je 1,5 miliona litara.

Obnovljena farma ima 180 krava, oko 150 junica, što steonih, što mladih u pripremi za osjemenjivanje, a ostalo su mlade odnosno tovne kategorije.

Na farmi radi od 25 do 30 radnika.

Vlasnik farme napominje da je ukupna šteta iznosila četiri miliona KM prema normama koje je Ministarstvo ustanovilo, ali je u stvarnosti bila i veća.

Krava koja daje od 50 do 60 litara mlijeka košta 50.000 do 60.000 KM, a ne 3.200 KM kako bi neko mogao da je vrednuje, kaže Borojević.

Voda na farmi je dostizala dva metra, utopilo se 340 grla - sa teletom 341, a preživjelo 100.

"Taj broj preostalih goveda dao mi je snagu da farmu vratim u život", navodi Borojević za Srnu.

On ističe da su mu supruga, dva sina i radnici pomogli u odluci da obnovi farmu.
U teškim trenucima posebno mu je priskočio u pomoć Drago Nedić, direktor Instituta za veterinarstvo.

Čedomir je uzeo kredit i kupio 65 steonih junica u Češkoj da bi za vrlo kratko vrijeme dostigao željeni nivo proizvodnje.

"Za dvije godine premašili smo broj grla koja smo imali prije poplave, a i proizvodnju smo podigli na viši nivo", naglašava Borojević.

On precizira da je proizvodnja mlijeka na godišnjem nivou na njegovoj farmi oko 1,5 miliona litara, od čega 1,3 miliona daje mljekari, a nešto troši za odgoj teladi.

"To je proizvodnja koja je među četiri najbolje u Republici Srpskoj. Tri-četiri farmera su imala veću prozvodnju i ozbiljni su konkurenti, odnosno farme evropskog ranga. To su Arifagić iz Trnopolja, Braća Škundrić iz Prijedora...", navodi Čedomir.

On ističe da je njegova farma dostigla proizvodnju po grlu od 9.500 litara i postala primjer kako treba raditi.

Borojević podsjeća da posljednjih godina Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske preduzima niz kvalitetnih mjera, naročito u dijelu podsticanja investicija u okviru poljoprivrede, što se posebno odnosi na uvođenje novih tehnologija.

"Nakon pojave virusa korona, Ministarstvo je odlučilo da nivo sredstava koja su bila predviđena agrarnim fondom revidira naviše", kaže Borojević.

On objašnjava da će tako, umjesto sedam miliona KM, biti izdvojeno 14 miliona, a svi zahtjevi onih koji su ušli u kupovine ili nabavku mehanizacije, te uvođenje novih tehnologija praktično su usvojeni.

"Za mene je to vrlo pohvalna mjera Vlade Republike Srpske i podržavam je", ističe Borojević.