VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija21/05/2020

ZA PROJEKAT REGISTRACIJE NEKRETNINA 20 MILIONA EVRA IBRD ZAJMA

 

SARAJEVO, 21. MAJA /SRNA/ - Savjet ministara utvrdio je na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj /IBRD/ za dodatno finansiranje projekta registracije nekretnina, ukupne vrijednosti 20 miliona evra, od čega će Republici Srpskoj biti alocirano 12.820.513 evra, a Federaciji BiH /FBiH/ 7.179.487 evra.

 

Iz Savjeta ministara je saopšteno da je rok otplate zajma 32 godine, uključujući sedam godina grejs perioda.

Riječ je o nastavku Projekta registracije nekretnina koji se sprovodi na osnovu zaključenog Sporazuma o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj iz 2013. godine.

"Projekat je usmjeren za podršku razvoju održivog sistema za registraciju nekretnina sa usklađenim zemljišnoknjižnim i katastarskim evidencijama kako FBiH, tako i Republike Srpske", navodi se u saopštenju.

Prijedlog sporazuma sa osnovama za zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika BiH predložen je ministar finansija i trezora.

Savjet ministara BiH utvrdio je danas i Prijedlog ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na Projekat gradskih saobraćajnica Sarajevo, vrijedan 30 miliona evra.

"Svrha Projekta je poboljšanje ključne putne mreže u Kantonu Sarajevo, finansiranjem izgradnjom i nadogradnjom saobraćajne infrastrukture na dionicama Pete transverzale /Tunel Kobilja glava/ i Devete transverzale, kako bi se grad Sarajevo povezao sa drugim dijelovima Kantona i regionalnom putnom mrežom“, dodaje se u saopštenju.

Cilj projekta je, kako se navodi, smanjiti sadašnje saobraćajne gužve i poboljšati mobilnost u regionu.

Navedeno je da će sredstva biti alocirana na FBiH, odnosno Kanton Sarajevo, a završetak Projekta se očekuje do kraja 2022. godine.

Prijedlog ovog ugovora sa osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika u ime BiH predložen je ministar finansija i trezora.

Savjet ministara BiH utvrdio je i Prijedlog ugovora o grantu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekat vodosnabdijevanje Gradačac koji se odnosi na investicioni grant u iznosu 1.992.500 evra iz programa Evropski zajednički fond za zapadni Balkan.

Sredstva su alocirana opštini Gradačac, odnosno preduzeću "Komunalac" Gradačac.