VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika22/05/2020

DA LI VATIKAN I EU PODRŽAVAJU POVAMPIRENjE USTAŠTVA?

 

BEOGRAD, 22. MARTA /SRNA/ - Udruženje "Čast otadžbine" osudilo je danas odsustvo bilo kakve reakcije međunarodnih antifašističkih sila u Drugom svjetskom ratu na održavanje mise za ustaške zločince nastradale u Blajburgu, koje izaziva nevjericu među Srbima, ali i dijelu hrvatskog i muslimanskog naroda koji ne veliča fašizam i ustaštvo.

 

"Po ovom pitanju se nije oglasio Vatikan niti bilo ko iz EU, pa se postavlja pitanje da li oni podržavaju povampirenje ustaštva? Navedenom misom, slavljenjem zločinačkih operacija `Bljesak` i `Oluja` u kojima je protjerano sa kućnih ognjišta više od 200.000 Srba, minimiziranje zločina u logoru Jasenovac u Drugom svjetskom ratu, tražeći da Pavelićev kardinal Stepinac bude proglašen za sveca, nastavljaju se provokacije nad Srbima", saopšteno je iz Udruženja "Čast otadžbine".

Ovo udruženje ocjenjuje da je misa za ubijene zlikovce u Blajburgu dokaz da je ustaštvo duboko ukorijenjeno u temelje hrvatske države i izražava nadu da će se antiustaški i antifašistički dio naroda Hrvatske izboriti sa ovom pošasti.

Iz Udruženja ističu da "klerofašista, kardinal vrhbosanski Vinko Puljić, događaj u Blajburgu smatra blajburškom tragedijom, a da je služiti misu za pokojnike njihova dužnost i obaveza", dok za one koji su protiv obreda u Sarajevu kaže "da im oprašta uz želju da u BiH zavlada duh pomirenja".

"Naravno, najgora stvar je da su se poslanici SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podrškom Rezoluciji o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta, svrstali u red najgorih izdajnika svog naroda", smatraju u "Časti otadžbine".

Udruženje upozorava da bošnjački lideri i dalje pokušavaju da izigravaju žrtvu proteklog rata, nastavljajući tako osporavanje veličanstvene odbrane srpskog naroda, a svoj povampireni ustaški pohod ka unitarnoj Bosni ostvarivati uz pomoć EU i visokih predstavnika.

"Čast otadžbine" ističe da predsjednik SDA Bakir Izetbegović umanjuje ili negira zločine nad srpskim narodom i da ovakvi pristupi otvaraju još svježe i nezarasle rane kod sva tri naroda u BiH.

"Sve ovo postaje nepodnošljivo kada se uzme u obzir opstrukcija bošnjačkog elementa unutar BiH gdje je jedino moguće ono što vodi u islamsku etnički čistu bosanskohercegovačku državu", poručuju iz "Časti otadžbine".

Ovo udruženje ističe da je za Bakira Izetbegovića i njegovu konzervativno nacionalističku stranku SDA, Alija još živ, a da je njihov program rada "njegova fašistička `Islamska deklaracija`".

"U njima nikada nije prestalo nadanje za stvaranjem unitarne BiH u kojoj žele dominaciju nad srpskim narodom, a u čemu imaju apsolutnu podršku OHR-a, visokih predstavnika u BiH i obaveštajnih službi nekih zapadnih zemalja. Unižavanje srpskog entiteta, ali skrajnutost i deminorizacija hrvatskog naroda, BiH čini tempiranom bombom koja otkucava /prema riječima francuskog predsjednika Emanuela Makrona/", upozorava "Čast otadžbine".

U saopštenju je istaknuto da je pobjedničkom srpskom narodu raznim pritiscima nametnuta BiH, a da je Republika Srpska osakaćena gubitkom mnogih ovlaštenja, ali i dalje egzistira boreći se za povratak na izvorni Dejtonski sporazum i zalažući se za kompromise.

"Međutim, zbog želje za dominacijom nad srpskim narodom, muslimanskim liderima ne odgovaraju ovakvi pacifistički stavovi Vlade Republike Srpske i predstavnika srpskog naroda u Predsjedništvu BiH, već ih muslimansko-hrvatski klerofašisti pokušavaju satanizovati uz svesrdnu pomoć velikog dijela EU, kao i visokog predstavnika", navedeno je u saopštenju.

Udruženje ističe da je hrvatski narod u BiH izložen indoktrinaciji klerofašističkih snaga u matičnoj zemlji, koje ne zagovaraju suživot sa srpskim narodom, kako u Hrvatskoj tako ni u BiH, dok u Evropi niko ne reaguje na povampirenje ustaštva i strahovanja Srba poučenih posljedicama iz svih ratova na ovim prostorima.

"Hrvati u BiH već duže žele i traže svoj entitet, ali se tome žestoko suprotstavlja bošnjačka strana koja, i pored zajedničkog ratnog djelovanja, želi dominaciju i nad hrvatskim narodom u BiH", ističu u Udruženju.

Udruženje "Čast otadžbine" ocijenilo je da u BiH nema pomirenja dok se svi zločini ne procesuiraju po istim aršinima, te da je suživot moguć, iako pod velikim znakom pitanja, samo ako međunarodna zajednica prepusti BiH njenim narodima, bez miješanja u unutrašnje poslove.

"U protivnom svima treba staviti do znanja da civilizacijsko etničko razdruživanje nije promjena granica i treba ga sprovesti, jer nakana bh unitarista vodi u nestanak svih konstitutivnih naroda u BiH", upozorili su iz "Časti otadžbine".