VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo25/05/2020

UREĐENA STAZA DO SPOMENIKA IVE LOLE RIBARA

 

RIBNIK, 25. MAJA /SRNA/ - Turistička organizacija opštine Ribnik je u saradnji sa lokalnim Komunalnim preduzećem uredila i potkresala stazu do spomenika Ive Lole Ribara, koji se nalazi u Gornjem Ribniku, gdje je ovaj narodni heroj prvobitno i sahranjen.

 

Direktor Turističke organizacije Ribnik Svjetlana Elez rekla je Srni da je malo poznato da je tu bilo tajno mjesto, gdje je sahranjen Ribar.

Elezova je navela da se na internetu može pročitati da je Lolina sahrana održana u Jajcu, odmah poslije Drugog zasjedanja AVNOJ-a, te da je poslije odavanja počasti tijelo sahranjeno na tajnom mjestu u okolini Glamočkog polja, kako ne bi palo u ruke neprijatelja.

"Malo je poznato da je to tajno mjesto, u stvari, Gornji Ribnik, na neka dva kilometra od sadašnjeg administrativnog centra opštine. Tek kasnije su, 1948. godine, Lolini posmrtni ostaci svečano prenijeti u novoizgrađenu Grobnicu narodnih heroja na Kalemegdanu", rekla je Elezova.

Ona je podsjetila da je Ivo Lola Ribar i autor jednog od najljepših ljubavnih pisama ikad napisanih na ovim prostorima.

"Nažalost, njegova vjerenica Sloboda Trajković to pismo nikada nije pročitala. Pismo je, pretpostavlja se, bilo smrtna presuda za Slobodinu porodicu i dokaz Gestapou koji je dugo vremena prije hapšenja pratio vezu Trajkovića sa komunistima", priča Elezova.

Elezova je navela da se Sloboda našla pred nemogućim izborom – Gestapo joj je nudio da napiše Loli odgovor u kojem će ga namamiti da dođe u Beograd, gdje bi bio uhapšen u zamjenu za živote sebe i svoje porodice.

"Lolu nije izdala i zajedno sa ostatkom porodice je prebačena u logor na Banjici, gdje su 9. maja 1942. svi ugušeni u gasnoj komori", rekla je Elezova i dodala da je ovo jedna od najpotresnijih i najtragičnijih ljubavnih priča iz perioda Drugog svjetskog rata.

Ivo Lola Ribar /1916-1943/ je bio pravnik i revolucionar, jedan od organizatora i predvodnika omladinskog i studentskog revolucionarnog pokreta u Jugoslaviji, kao i organizator omladinskog antifašističkog pokreta u toku Narodnooslobodilačkog rata, sekretar CK SKOJ-a i predsjednik USAOJ-a i narodni heroj Jugoslavije.

Za narodnog heroja proglašen je 18. novembra 1944. godine.