VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo27/05/2020

ZABRINUTOST ZBOG PISMA KONZULA REŠIĆA

 

ČIKAGO, 27. MAJA /SRNA/ - Srpsko-američka konferencija liderstva iz Čikaga izrazila je ozbiljnu zabrinutost povodom pisma generalnog konzula BiH u ovom gradu Elvira Rešića odboru za javne škole lokalnog Distrikta 64 u pokušaju da zastraši i izvrši pritisak povodom odluke o promjenama u školskom programu istorije koja je, na inicijativu porodice Ristić iz Zavidovića, donesena u skladu sa ustanovljenim smjernicama i procedurama.

 

"Javne škole u SAD su jednice lokalne uprave, zaštićene čak i od miješanja sudova u svojim internim akademskim poslovima", navodi se u saopštenju Konferencije.

U saopštenju se dodaje da je, "prema imperativu principa međunarodnog prava nemiješanja, na sličn način i diplomatskim predstavnicima zabranjeno da se miješaju u unutrašnje poslove države u kojoj su akreditovani".

"Time se Rešićevim pismom koje je upućeno školskom odboru Distrikta 64 i usmjereno na njegovu odluku o školskom programu prevazilazi njegova konzularna funkcija i ograničenja dozvoljena međunarodnim pravom", piše u saopštenju.

Konferencija precizira da Rešićevo ponašanje može da predstavlja miješanje u unutrašnje poslove SAD kao direktno kršenje člana 55 Bečke konvencije o konzularnimn odnosima, člana 41 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i Deklaracije Generalne skupštine UN o nedopustivosti miješanja u unutrašnje poslove država.

"Osim toga, prema našim saznanjima od visokih zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova u Savjetu ministara, Rešić je postupio bez konsultovanja ili odobrenja od sopstvenog Ministarstva i direktno nadređenih, čime se umiješao u lokalne, suverene poslove izvan okvira svojih ovlaštenja i nadležnosti Generalnog konzulata", napominje se u saopštenju.

Konferencija navodi da se "nada da će Rešić obavljati svoje dužnosti u konzularnom distriktu Čikaga na način koji je u skladu sa njegovm diplomatskim statusom, potpuno u skladu sa međunarodnim pravom i bez predrasuda prema bilo kom konstitutivnom narodu u BiH, kojima je obavezan da služi".

Školski distrikt Park Ridž u Čikagu je nakon žalbe porodice Ristić porijeklom iz Zavidovića promijenio školski program istorije u kojem je ranije bilo navedeno da je Srbija "izvršila agresiju na BiH i da je predsjednik Srbije Slobodan Milošević odgovoran za genocid u BiH", dok je termin "genocid" sada zamijenjen pojmom ekstremno surov, nasilan akt.

Srednjoškolka Katarina Ristić iz Čikaga je svojim radom uspjela izdejstvovati da se u tamošnjim udžbenicima promijeni lažno pisanje o ratu u BiH.

Ona je rekla da je imala samo 15 godina kada je dobila zadatak da napiše seminarski rad o temi "Genocid nad Bošnjacima devedesetih", da je o ratu u BiH znala samo ono što joj je ispričao otac Ranko, a to je da im je u BiH zapaljeno sve, da joj je baka Koviljka Pašalić silovana, pa ubijena u Vozući 1993. godine.

Od kada su mediji objavila da je Katarina promijenila školski program lažne istorije o ratu u BiH, ona i njen otac dobijaju prijetnje smrću od islamskih organizacija i pojedinaca.