VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo30/05/2020

TADIĆ: IZJAVA IZETBEGOVIĆA JE DIREKTAN PRITISAK I PRIJETNjA MENI

 

SARAJEVO, 30. MAJA /SRNA/ - Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić ocijenila je da je pismo lidera SDA Bakira Izetbegovića, nakon hapšenja federalnog premijera Fadila Novalića, direktan pritisak na rad Tužilaštva i ugrožavanje njene bezbjednosti, te da je istraga u slučaju "respiratori" pravna, a ne politička intervencija.

 

"Izjava Bakira Izetbegovića je direktan pritisak i prijetnja meni. Njegova izjava je sramotna i kleveta. Moja sigurnost je nakon današnjeg dana dodatno pogoršana. Bakirovi napadi na mene nisu slučajni", rekla je Tadićeva za sarajevsku "Fejs" televiziju govoreći o Izetbegovićevom pismu u kome, nakon Novalićovog hapšenja, navodi da je riječ o nastavku udara na bošnjačke prvake.

Ona je dodala kako Izetbegović želi da neko drugi dođe na njeno mjesto, ali da ne zna ko bi njemu odgovarao.

"Moram reći da imam u užoj i široj porodici višenacionalne članove. To je sramota koja se nanosi cijeloj mojoj porodici. To je jedna vrsta klevete. To je prijetnja i pritisak i želja da neko drugi dođe na mjesto glavnog tužioca. Ne znam ko bi gospodinu Bakiru Izetbegoviću više odgovarao", rekla je Tadićeva.

Tadićeva je podsjetila da je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo isprva otvorilo istragu u slučaju "respiratori", a da je preuzelo Tužilaštvo BiH.

Prema njenim riječima, to je bila pravna, a ne politička intervencija.

Odmah po preuzimanju predmeta, Tadićeva je navela da je oformila tim od tri tužioca koji sada rade svoj posao.

"Ne mogu govoriti šta će se dalje dešavati... Ne odlučujem da li će ostati u pritvoru, to tužioci odlučuju oni daju prijedlog. Ne mogu govortiti o živom predmetu, jer nikakav akt prema Sudu nije otišao. Ne mogu vam potvrditi da li je prijedlog napisan, jer to tužilački tim radi", navela je Tadićeva.