VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana01/06/2020

DODIK: REZOLUCIJA NIGDJE NE OSUĐUJE BLAJBURŠKU MISU U SARAJEVU

 

BANjALUKA, 1. JUNA /SRNA/ - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da u Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, nigdje nema osude služenja blajburške mise u Sarajevu.

 

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o ovoj rezoluciji, Dodik je rekao da je neprihvatljivo da se u ovom dokumentu navodi da je Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ takozvana, a ona to nije bila.

On je naveo da se u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH daju samo smjernice povodom održane blajburške mise, a izbjegavaju da opštinski, kantonalni i entitetski organi reaguju na tako nešto.

Dodik je rekao da je neprihvatljivo da poslanici opozicije ostrašćeno govore u parlamentu Republike Srpske o tome kako će se ova rezolucija dostaviti međunarodnim institucijama.

"Ovo ne može biti veći udarac za srpsku nacionalnu istoriju i srpsku nacionalnu državnost", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da kao srpski član Predsjedništva BiH neće prihvatiti da ovaj dokument ide dalje, ali da ne može ni zaustaviti, jer je manjina u Predsjedništvu BiH.

"Sramno je što je kapacitet Republike Srpske obezbijeđen tamo tako što su dva iz SDS-a, dva iz PDP-a i jedan iz SDA iz Republike Srpske glasali i dali kapacitet, a većinska volja srpskog naroda u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nije poštovana", istakao je Dodik.

On je rekao da je sve i jedan dokument iz jasenovačke građe koji je otišao iz Arhiva Republike Srpske vraćen.

Dodik je predložio da se formira posebna komisija parlamenta Republike Srpske da izvrši uvid u Arhiv Republike Srpske i da vidi da li ti dokumenti ovdje postoje, kako bi se jednom skinula laž opozicije o toj arhivi.

"Nije izgubljen nijedan dokument iz jasenovačke građe, svi su savremeno na pravi način obrađeni. Sva jasenovačka građa koja je iz Arhiva Republike Srpske predata u Muzej Holokausta u Vašingtonu je digitalizovana i mikrofilmovana, a njene kopije su predate Arhivu Republike Srpske", istakao je Dodik.

On je rekao da je Muzej Holokausta iz Vašingtona predao Arhivu Republike Srpske oko 3.500 kolor snimaka i 632 mikrofilma sa više od 35.000 pojedinačnih snimaka.

Dodik je rekao da će SNSD predložiti da skupštinska delegacija ode u Muzej holokausta i sačini izvještaj o toj građi i da se formira novi anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske u tom pogledu. /nastaviće se/mis/bon/ljlj