VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika01/06/2020

DAČIĆ I GODFRI RAZOČARANI ODLUKOM PRIŠTINE

 

BEOGRAD, 1. JUNA /SRNA/ - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su odluke Prištine u vezi sa takozvanim recipročnim mjerama na uvoz robe iz centralne Srbije štetne i da otežavaju nastavak dijaloga.

 

Dačić je na sastanku sa ambasadorom SAD u Beogradu Entonijem Godfrijem
podsjetio da je i specijalni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel ranije pozvao samoproglašeno Kosovo da ukine jednostrano nametnute takse i recipročne mjere.

Šef srpske diplomatije izrazio je razočaranost posljednjim potezima Prištine u vezi sa uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavlja, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Godfri je istakao da dijeli razočarenje u vezi sa ovim potezom Prištine, te je izrazio nadu da će uskoro doći do ukidanja svih restrikcija i nastavka dijaloga.

Govoreći o odnosima u regionu, Godfrdi je rekao da vjeruje da će Srbija i Crna Gora dijalogom doći do rješenja svih pitanja, "uključujući i pitanje punog otvaranja granica za sve građane".

Tokom razgovora Dačića i Godfrija izražena je obostrana spremnost za nastavak saradnje u oblastima od zajedničkog interesa s ciljem osnaživanja odnosa dvije zemlje nakon stavljanja pod kontrolu globalne pandemije virusa korona.

Odlazeća vlada u Prištini je u subotu uveče, 30. maja, uvela dodatne trgovinske mjere Srbiji, zabranivši upotrebu dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode na kojima ne piše "Republika Kosovo".