VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana01/06/2020

NASTAVLJENA SJEDNICA

 

BANjALUKA, 1. JUNA /SRNA/ - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su, nakon redovne popodnevne pauze, nastavili raspravu o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

 

Četrnaesta posebna sjednica održava se u konferencijskoj sali Vlade Republike Srpske, koja zadovoljava epidemiološke uslove usljed virusa korona.

Zakazivanje posebne sjednice svojim potpisima zatražila je trećina narodnih poslanika. Zahtjev su potpisali poslanici klubova SNSD-a, DNS-a, Demosa, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

U obrazloženju zahtjeva za sjednicu poslanici su naveli da je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba.

"Tražimo da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici zauzme stav o ovom veoma značajnom pitanju za Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini", navedeno je u zahtjevu. /nastaviće se/mis/bon/vj