VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet01/06/2020

DEMONSTRANTI U CENTRU AMSTERDAMA UZVIKUJU "NE MOGU DA DIŠEM!"

 

AMSTERDAM, 1. JUNA /SRNA-Rojters/ - Više hiljada demonstranata okupilo se danas u centru Amsterdama gdje su uzvikivali "Ne mogu da dišem!" u znak solidarnosti sa tamnoputim Džordž Flojdom koji je u SAD umro prošle sedmice dok je bio pod policijskim nadzorom.

 

Oko 10.000 ljudi izašlo je na trg Dam u Amsterdamu, ignorišući pozive da poštuju socijalnu distancu, uz uzvike "Životi crnaca znače" i "Nema pravde, nema mira".

Masa je blokirala saobraćaj, ali nije prijavljeno nasilje.

Džordž Flojd /46/ umro je prošle sedmice, a na video-snimku objavljenom na internetu vidi se kako se bori za vazduh dok mu bjeloputi policajac koljenom pritiska vrat.

Policija je saopštila da je patrola reagovala na dojavu da Flojd u svom automobilu ima falsifikovan novac. U saopštenju se navodi da je on izašao iz automobila i pružio fizički otpor policajcima.

Na video-snimku se vidi kako policajac Derek Čovin drži koljeno na vratu Flojda skoro devet minuta prije nego što je izdahnuo. Takođe, čuje se kako Flojd bespomoćno govori da ne može da diše i moli da ga ne ubiju dok su prolaznici dobacivali policiji da ga pusti.

Čovin je otpušten sa posla zbog incidenta i optužen je za ubistvo trećeg stepena.

U više desetina gradova širom SAD zbog nemira uveden je policijski čas.