VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana01/06/2020

ŠOLAJA: REZOLUCIJA - POTPUNA REVIZIJA ISTORIJE

 

BANjALUKA, 1. JUNA /SRNA/ - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja rekla je da Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predstavlja potpunu reviziju istorije, navodeći da je u tom dokumentu izostavljeno da je Nezavisna država Hrvatska /NDH/ izvršila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

 

Šolaja je, tokom rasprave u Narodnoj skupštini Srpske o ovoj rezoluciji, rekla da je taj dokument potpuno neprihvatljiv i za svaku osudu, jer je u koliziji sa stavom Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa ovom temom.

Poslanik SDS-a Milan Tubin smatra da je posebna sjednica parlamenta Republike Srpske trebalo da bude proširena još jednom tačkom dnevnog reda - osuda predaje jasenovačke građe.

Tubin smatra i da treba javno osuditi održavanje "blajburške mise" u Sarajevu.

On je rekao da je bivši predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 2018. godine najavio da će u školstvo uvesti istorijski čas da sva djeca uče o stradanju u Jasenovcu i da se to nikada ne zaboravi.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković, replicirajući Tubinu, rekao je da se u osnovnim i srednjim školama u okviru nastavnog plana i programa uči o Jasenovcu i drugim srpskim stratištima iz Drugog svjetskog rata, te da nastavnici posjećuju Muzej "Jad Vašem" u Izraelu i svoja iskustva prenose učenicima.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak smatra da je SNSD trebalo da ponudi svoju varijantu osude misije u Blajburgu u Sarajevu ako nije bio zadovoljan rezolucijom po tom pitanju.

"Treći entitet je protiv interesa Republike Srpske i o tome bi trebalo da bude održana posebna sjednica parlamenta Republike Srpske", smatra Crnadak.

On tvrdi da je namjera posebne sjednice parlamenta Republike Srpske da izbjegne raspravu o javnim nabavkama za vrijeme virusa korona u Srpskoj.

Poslanik SNSD-a Miroslav Vujičić rekao je da rezolucija nije trebalo da bude usvojena u parlamentu BiH, jer predstavlja reviziju značajnih istorijskih događaja.

Poslanik SNSD-a Dražen Vrhovac ističe da je neprihvatljivo da u parlamentu BiH bude donesen ovakav dokument zato što on u svom nazivu krši sve istorijske činjenice.

On je dodao da je poznato da je u Drugom svjetskom ratu bio samo jedan zvanični režim, ustaški. /nastaviće se/mis/bon/vj