VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet02/06/2020

TRAMP ZAPRIJETIO UPOTREBOM VOJSKE

 

VAŠINGTON, 2. JUNA /SRNA/ - Predsjednik SAD Donald Tramp zaprijetio je da će poslati vojsku da umiri građanske nemire širom SAD povodom smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u policijskom pritvoru.

 

Tramp je rekao da će angažovati armiju da "brzo riješi problem" ukoliko gradovi i države ne mogu da kontrolišu proteste, koji su ušli u sedmi dan.

On je rekao da se svi Amerikanci gnušaju i revoltirani su zbog brutalne smrti Džordža Flojda, ali je dodao da "sjećanje na njega ne smije da uguši bijesna rulja".

Tramp je opisao scene pljačkanja i nasilja u glavnom gradu kao "potpunu sramotu" i obećao da će pojačati odbranu grada.

On je rekao da iza protesta širom zemlje stoje "profesionalni anarhisti" i antifašistička grupa "Antifa". Ranije je najavio da će ovu organizaciju staviti na listu terorističkih grupa.

On je pozvao gradove i države da angažuju Nacionalnu gardu "u dovoljnom broju da bismo dominirali na ulicama". Do sada je angažovano oko 16.000 pripadnika ove rezervne vojne jedinice.

Dok je Tramp govorio u Bijeloj kući, policija je potisnula demonstrante iz obližnjeg parka upotrebom suzavca i gumenih metaka. Predsjednik je potom prošao kroz park i fotografisao se pored jedne oštećene crkve, prenio je Bi-Bi-Si.

Predsjednik Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider manjine u Senatu Čak Šumer u zajedničkom saopštenju navode da je na mirne demonstrante bačen suzavac "samo da bi predsjednik mogao da pozira ispred crkve".

Desetine velikih gradova uvele su policijski čas preko noći. U Njujorku je ova mjera na snazi večeras od 20.00 časova do 5.00 časova ujutru, a Vašington je produžio poliicjski čas na još dvije noći.

Tokom noći zapaljen je jedan tržni centar u Los Anđelesu i opljačkane su radnje u Njujorku. Nekoliko sati poslije incidenta u parku u Vašingotnu, više hiljada ljudi marširalo je ulicama Bruklina uz povike da žele pravdu, dok su automobili išli pored njih oglašavajući se sirenama kao znak podrške.

Na televizijskim snimcima prikazana je pljačka objekata u Holivudu, uključujući dva restorana i jednu radnju "Starbaksa", prije dolaska policije.