VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet02/06/2020

ZBOG EKONOMSKOG PADA MILIONI DJECE BIĆE GURNUTI U SIROMAŠTVO

 

NjUJORK, 2. JUNA /SRNA/ - Ekonomski pad zbog pandemije virusa korona mogao bi do kraja ove godine gurnuti do 86 miliona više djece u siromaštvo, što je povećanje od 15 odsto, navodi se u novoj analizi koju su objavili organizacija "Spasimo djecu" /Save the Children/ i UNICEF.

 

U analizi se ističe da bi, bez hitnih mjera za zaštitu porodice od finansijskih teškoća prouzrokovanih pandemijom, ukupan broj djece koja žive ispod nacionalne granice siromaštva u zemljama sa niskim i srednjim prihodima mogao do kraja godine da dostigne 672 miliona.

Gotovo dvije trećine ove djece živi u subsaharskoj Africi i južnoj Aziji.

Zemlje širom Evrope i centralne Azije mogle bi da osjete najznačajnije povećanje, čak do 44 odsto širom regiona. Latinska Amerika i Karibi mogli bi da osjete porast siromaštva za 22 odsto.

Humanitarna organizacija "Spasimo djecu" i UNICEF upozoravaju da je uticaj globalne ekonomske krize izazvane pandemijom i s njom povezane politike obuzdavanja dvostruk.

Neposredni gubitak prihoda znači da su porodice u manjoj mogućnosti da priušte osnovne stvari, uključujući hranu i vodu, te je manja vjerovatnoća da će pristupiti zdravstvenoj zaštiti ili obrazovanju i više su izložene riziku od dječijih brakova, nasilja, iskorištavanja i zlostavljanja.

Za najsiromašnije porodice, nedostatak pristupa uslugama socijalne zaštite ili kompenzacionim mjerama dodatno ograničava njihovu sposobnost da se pridržavaju mjera suzbijanja epidemije i fizičke distance, te se na taj način dodatno povećava njihova izloženost infekciji, navodi se u saopštenju.

Stotine miliona djece i dalje su siromašni na više nivoa - što znači da im nedostaje zdravstvena zaštita, obrazovanje, pravilna ishrana ili adekvatno stanovanje - što je često odraz nepravičnih ulaganja vlasti u socijalne usluge.

Za djecu koja žive u zemljama koje su već pogođene sukobima i nasiljem, uticaj ove krize će dodatno povećati rizik od nestabilnosti i broj domaćinstava koja će pasti u siromaštvo, ističe se u analizi.

Na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, gdje živi najveći broj djece kojima je pomoć potrebna zbog sukoba, najveća stopa nezaposlenosti je među mladima, dok skoro polovina djece u tom regionu živi u mnogostrukom siromaštvu.

Da bi se pozabavili i ublažili uticaj pandemije kovida-19 na djecu iz siromašnih domaćinstava, organizacija "Spasimo djecu" i UNICEF pozivaju na brzo i veliko širenje sistema i programa socijalne zaštite, uključujući novčanu pomoć, obroke u školama i dječije dodatke - sve ključne investicije koje se bave neposrednim finansijskim potrebama, postavljajući osnovu državama u pripremi za buduće šokove.

Vlasti takođe moraju da ulažu u druge vidove socijalne zaštite, fiskalnu politiku, zapošljavanje i intervencije na tržištu rada za podršku porodicama. Ovo uključuje proširenje univerzalnog pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i drugim uslugama i ulaganje u politike koje su naklonjene porodici, poput plaćenog odsustva i brige o djeci, poručuje se u saopštenju.